Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri için taleplerini dile getiren platform, çalışanların daha iyi çalışma koşulları ve hakları için kararlılığını ortaya koyan bir açıklama yaptı. Basın toplantısı, Eğitim Sen Antalya Şubesi'nde gerçekleştirildi ve KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal, KESK Yürütme Kurulu üyeleri ve KESK Antalya Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Nurettin Sönmez'in katılımıyla yapıldı.
'EMEKÇİLERİN HAKLARINI KORUYACAĞIZ'
KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal, yaptığı açıklamada, KESK'in kamu emekçilerinin haklarını koruma ve geliştirme mücadelesini vurgulayarak, toplu iş sözleşmesi sürecinin önemine değindi. Antalya Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberin göre Köksal, "Kamu emekçileri olarak, daha adil, daha eşit ve daha insanca çalışma koşullarına sahip olmak için bir aradayız. Teklifimiz altı ana başlıktan oluşuyor. Bunları sıralayacak olursak: Grevli gerçek bir toplu pazarlık-toplu iş sözleşmesi, insanca yaşamaya yetecek ücret, güvenceli istihdam, güvenli gelecek, demokratik, adil bir çalışma yaşamı, halktan yana bir kamu hizmeti, temel gelir güvencesinden oluşuyor. Taleplerimiz yerine getirilene kadar sendikamız, emekçilerimizin haklarını sonuna kadar savunacak ve mücadeleyi kararlılıkla sürdürecektir” dedi.
'TOPLU SÖZLEŞME SİSTEMİ İFLAS ETMİŞTİR'
Şenol Köksal sözlerine, “12 yıl boyunca 6 dönemdir sürdürülen bu garabet TİS sistemi yandaş konfederasyonun da işine geliyor. Uyuşmazlık süreçlerini göstermelik bir iki eylemle geçiştirip topu Hakeme atabiliyor. “Ben ne yapayım? Elimden geleni yaptım ama hakem böyle karar verdi” diyebiliyor. Gelin o zaman birlikte mücadele edelim çağrılarımıza da bu nedenle kulak tıkıyor. Toplu sözleşme diye yutturulmak istenen ama gerçekte tamamen anti demokratik olan bir sistem var. Bu da yetmezmiş gibi, aileleri ile birlikte 20 milyonluk bir kitlenin geleceği kediye ciğer emanet etme misali masaya yetkili sıfatı ile oturtulan varlığını siyasal iktidara borçlu yandaş bir yapıya bırakılmış durumda. Geldiğimiz noktada kapsamından, tarafların belirlenmesine, grev hakkımızın yasal güvence altına alınmamasından uyuşmazlık durumunda devreye girecek olan Hakem Kurulunun yapısına kadar onlarca temel sorunu bulunan, hak arama yollarını kapatan, TÜİK’in çarpık enflasyon rakamlarına endeksli maaş artışlarına indirgenen, temel hiçbir sorunumuzu çözmeyen mevcut bu garabet ‘toplu sözleşme’ sistemi tam altı kez iflas etmiştir.
EVRENSEL NORMLARDA BİR SİSTEM OLMALI
Evrensel bir toplu pazarlıkla uzaktan yakından hiçbir ilgisi olmayan mevcut toplu sözleşme sistemi devam ettiği sürece yaşanılan sorunların çözülmesinin mümkün olmadığını söyleyen KESK Genel Sekreteri Şenol Köksal, “6 milyonu aşkın kamu emekçisinin ve kamu emeklisinin ortak ekonomik, sosyal, demokratik, özlük ve mesleki hak ve çıkarlarını temel alan, iktidarın hem işveren olarak tarafı hem hakem olmadığı, her sendikanın, konfederasyonun kendi üyeleri adına masaya oturabildiği, kadın kamu emekçilerinin kendi talepleri ile masada temsil edildiği, başta ILO sözleşmeleri olmak üzere uluslararası sözleşmelerle, evrensel sendikal hak ve özgürlüklerle uyumlu, grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir toplu sözleşme istiyoruz” ifadelerine yer verdi.