Demeyelim de ne diyelim; öyle ya herkes kendi referansına göre konuşur malum. Neyse lafa kıyıdan köşeden dolanmadan böğründen girelim. Emekliye yenice bir umut daha verildi, aylıklara Ekim ayında seyyanen artış yapılabilirmiş. Haydi canım sende. Bizimle eğleniyor musunuz? Torba Yasa zam, seyyanen zam gibi güzelden hallice vaatler verildi de ne oldu? En düşük emekli maaşı 7 bin 500 liraydı, halen 7 bin 500 lira. Geçiniz beyim, Ekim'in seyyanen zamlarını falan...
***
Torba Yasa mağduru olan emeklilere zam yerine sabır tavsiye edildi nokta. Şimdi de 3-4 ay sonrası için seyyanen zam müjdesi! Emeklinin sabrını daha fazla zorlamayın beyler. Enflasyonun uzantısı fahiş zamlar nedeniyle çakılan aylıklarla dibi gören emekli, 'geçinemiyoruz eylemi' ile sokağa indi. Hem de öyle böyle değil, ilerlemiş yaşına rağmen eylem yapan yapana. Ama seslerini duyan var mı? KDV-ÖTV artışlarından sonra, memur ve emeklisine yapılan zamlar da zamma dayanamadı ya zaten. Vergi oranlarındaki artış, fahiş zamlar, yerinde sayan maaş ve de yoksulluk sınırının altına düşen emekli de sonunda iş başvurusu için İş-KUR kapılarına dayanmış. İş bulacakmış gibi, torunu bile iş bulamazken.
***
Hem yeni zamlar, hem de eli kulağında zamlar. Benzin ve motorin aldığı zam oranları ile zammının efendisi olmuş. Piyasadaki bu fahiş artış da gözünü doğrudan emeklinin, vatandaşın olmayan bütçesine dikmiş. Eh dövizdeki yükseliş de yeni zamlar getirir, hem de öyle böyle değil işin uzmanları, gelecek zamların oranlarını bile veriyor en az yüzde 25. Buyur papaz efendi buradan yak.
***
Yetmezmiş gibi kurdaki kontrolsüz yükseliş de maaşları eritiyor. Her gün haberlerde uzmanların kıyaslamalarını izliyoruz ‘kur şu kadarken maaş şu kadardı, kur arttı maaş bu kadar oldu’ falan. Hepten moralimiz bozuluyor neden, rakam kulağımıza daha da kadük geliyor da. Bir de ‘kur garantili mevduat sistemi’ var. Anlayabiliyor muyuz? Ehh işte anlamaya çalışıyoruz. Laf çok, ne neymiş tırnak içinde bir göz atalım mı ‘döviz artışına fren’. İyi de sistem, dövizin artışına fren oldu mu? Her bir kelimenin ne manaya geldiğini karıştırdık sanki. Tartışılan faizin farkı mı, yükselişe geçen kurun karşısında TL'nin değer kaybı mı? Anlayacağımız dilde, dövizin yaşadığı Lale Devri.