RESMİ İLAN

TTB’den deprem raporu

Türk Tabipleri Birliği, 6 Şubat deprem felaketinden sonra 6 ay geçmesinin üzerinden bir rapor yayımladı. ‘Olağandışı Durumlara Dayanıksız Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri’ başlıklı raporda deprem sürecinde neler yapıldığı ve nelerin yapılması gerektiği yazıldı

TÜRK Tabipleri Birliği (TTB) tarafından 6 Şubat’ta meydana gelen depremin 6’ncı ayında ‘deprem raporu’ yayımlandı. 1 Mayıs-31 Temmuz 2023 tarihleri arasındaki 3 aylık sürece odaklanan ‘Olağandışı Durumlara Dayanıksız Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri’ başlıklı raporda; TTB çalışmaları, deprem bölgesi saha incelemeleri, afete dayanıklı birinci basamak sağlık hizmetlerinin nasıl yapılandırılması gerektiği, TTB Aile Hekimliği Kolu’nun deprem illeri bölge toplantısı notları ile sonuç ve öneriler yer aldı.

‘KADIN VE ÇOCUK SAĞLIĞI İÇİN ÇALIŞMALAR YETERSİZ’

TTB hazırladığı raporda, özellikle toplum sağlığını tehdit edecek düzeyde bulaşıcı hastalık ve salgın riski; birinci basamak sağlık hizmetlerinin halen sunulamadığı bölgelerde aşılama, gebe, bebek, kronik hasta izlemlerinin olmaması; ulaşım sorunu gibi nedenlerle depremzedelerin sağlık hizmeti alamaması vb. başlıklardaki gözlemler ve bu değerlendirmeler çerçevesinde gönüllü sağlık emekçileri ile Hatay’da koruyucu sağlık hizmetleri, kadın sağlığı ve psikososyal destek çalışmalarının devam ettiği belirtildi. TTB ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) birlikte Adıyaman ve Hatay’da kadın sağlığı birimleri çalışmaları sürdürüyor.

TTB YERİNDE İNCELEDİ!

Deprem bölgesini inceleyen TTB, bölgede ihtiyaç olan alanlarda sağlık desteğinde bulunduğunu söyledi. Raporda detaylı açıklama yapan TTB, konteynerlerde yaşayan depremzedelerin yaşadığı sorunlara değindi. Yaşanılan sorunlardan fiziksel, temiz suya ulaşım, banyo, tuvalet, çamaşır yıkama olanağı, toplu mutfak ve bulaşık alanı, beslenme, çevre sağlığı, psikososyal birim, kadın sağlık birimi, çocuklara özel alanlar, sosyal market, kalanlar arasında uyum ve çatışma, revir gibi başlıklarda incelemeler yapıldı.  Konteynerlerin bloklar şeklinde ve bitişik nizam olması nedeniyle hapishane-toplama kampı vb. tanımlamalar yapılıyor. Konteynerler arası ses geçişi çok fazla, mahremiyet ihlali çok yaşandığı yazılan raporda tuvalet, banyo, çocuklar için alanlarda sorunun olmadığı ancak kadınlar için özgün bir sağlık biriminin olmadığı kaydedildi.

DEPREM BÖLGESİNDE ULAŞIM SORUNU DEVAM EDİYOR

Ulaşım konusuna da raporda değinildi. Özellikle Kahramanmaraş’ta konteyner kentler genel olarak merkeze uzak bölgelerde olduğu için maddi açıdan ve kadınlar için zaman açısından ciddi sıkıntı yaşandığı belirtildi. Raporda, “İlçelerde sağlık birimine gitmek, birimden uzak eczaneye ulaşmak ve konuta dönmek tam bir eziyet. Çünkü toplu taşıma yok, yürümek için çok uzak ve taksi bu işlemler için 150 TL’den başlıyor” denildi.

SAĞLIKÇILAR YORGUN

İnceleme yapılan tüm illerde, hangi basamak olursa olsun, tüm sağlık emekçileri, intörnler ve tıp öğrencilerinin belirsizlikler içinde, oldukça yorgun ve tükenme eşiğinde gelen psikolojik durumda olduğu kaydedildi. Sağlık yöneticileri de aynı durumda. Belediye ve diğer kamu hizmetleri yöneticileri, TMMOB başkanları ve sağlıkla ilgili vali yardımcıları da dahil benzer yakınmaları paylaşıyor. Sağlıkçılar ‘ hafif hasarlı’ tespit edilen binalarda çalışırken tedirginler, güven duymuyorlar. Sağlıkçıların, hekimlerin büyük çoğunluğu kendi ya da yakınında can ve mal kaybı yaşadığı ve hiç bir psikososyal destek almadığı bilgisini paylaşıyor. HABER/ÇİĞDEM KORKAN