Vatandaş da aldı kabul etti! TÜİK yüzde 48,58, ENAG yüzde 89,77 dedi. Peki, sizin enflasyon ne durumda? Zamların belirleyicisi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Ekim ayı yıllık enflasyon verilerini en kısa yoldan böyle açıkladı, açıklamasına da veriler ev, iş yeri sahipleri ve kirada oturan vatandaşın tam anlamıyla yüreğini hoplattı. Ekonomistlere göre kira artış oranı, yıllık yüzde 62 nokta bilmem kaç olacakmış. Kira sözleşmesi yapacak olanlara kötü haber bu olsa gerek. Sosyoekonomik durum bu.
***
TÜİK Ekim ayı enflasyon verileriyle birlikte Kasım ayı kira artış oranı emeklinin de emekçisinin de zammının belirleyicisi oldu. Malum, yıllık kira sözleşmesi biten ev ve iş yeri kiracıları, güncel TÜFE'ye göre zam artışı yapacak. Kira artış oranı da oldu mu size yüzde 62. Bekleyelim bakalım ki asgari ücrete, emekliye ne kadar zam yapılacak, gelen gideni karşılayacak mı? Dahası, Ekim ayı enflasyon oranı ile birlikte vergi ve harçlara 2025’te yapılacak zamlar da belli olmuş, ekonomistler böyle söylüyor. Eh, vatandaş da tahmin ediyor zaten bütçe gelir giderlerini, enflasyon rakamlarına göre hesap kitap yapmaktan dolayı millet de kendince ekonomist olmuş. Konuyu dağıtıp rakamlara da boğmayalım vatandaşın başına gelecek olan şimdilik bu. Sonrasına bakılır diyelim ve şu tatsız konuya bir nokta koyalım.
***
Ve sözü, sağlık sektörünün olmazsa olmazları aile hekimlerine getirelim. Sağlık Bakanlığı duyurdu, Aile Hekimliği Yönetmeliği değişmiş ve yeni yönetmelik 1 Kasım 2024 tarihinden itibaren de yürürlüğe girmiş amma velakin aile hekimleri huzursuz ve tepkiliymiş. Hemi de 3 günlük iş bırakma eylemine gideceklermiş. Niye ki? Tam olarak ismi Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nde neler değişecek acaba da aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları tepkili. Yoksa sağlıkta büyümekte olan kriz mi var?
***
Peki, bu Aile Hekimliği Yönetmeliği’nde neler değişmiş ki hekimler ve sağlık çalışanları burnundan soluyor lakin işin ucu vatandaşa da dokunuyormuş. Misal, aile sağlığından hizmet alan vatandaş, eğer 6 aydan fazla aile hekimine gitmemiş ise cezası hekime kesilecekmiş, yani maaş kadük kalacak, meali 'hastanı takip et’ meselesi mi? Dahası, vatandaş öyle ‘başım ağrıdı’, ‘dişim ağrıdı’ diye zırt pırt aile hekimine gidemeyecekmiş, bunun da bir süresi varmış. İyi de kronik hastalığı olan, ilaç yazdırmak zorunda olan hasta vatandaş napcek? Yani, hasta aile hekimine gitse de gitmese de faturası hekime kesilecek öyle mi? Aile hekimleri de mi gözden çıkarılıyor Allah aşkına...