SON zamanlarda yaşanan sözleşme krizlerine açıklık getirmek için tüketiciyi bilgilendiren Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz,  “Sözleşmeler ve imzalar son derece önemlidir. Bankalarda, hastanelerde ve kurumlarda, İnşaat, kentsel dönüşüm veya kat karşılığı sözleşmelerinde birçok kâğıt imzalatılmaktadır. Tüketiciye nüshaların muhakkak verilmesi gereklidir.  Sözleşmelere formalite denilerek verilmemektedir.  Bir sorun olduğunda da nüshalar istenildiğinde tüketiciye parayla verilmek istenmektedir. Oysaki bilgi edinme yasasına göre para istenemez ücretsiz verilmek zorundadır” dedi.

neşet-1
‘TÜKETİCİDEN HABERSİZ MADDE EKLENEMEZ’
Gayrimenkul, arsa, konut gibi satış sözleşmesinin resmi biçimde yapılmasının zorunluğu olduğunu, noterden tasdik edilmesi gerektiğini söyleyen Gündüz, “Sözleşmenin yazılı biçimde yapılması anlaşmazlık durumundaki kanıtlamayı kolaylaştırmak için de yararlıdır. Sözleşmenin taraflarından biri sözleşmede belirtilmiş olan yükümlülüklerini yerine getirmezse karşı taraf mahkemeye başvurabilir. Mahkeme haksız tarafı yükümlülüğünü yerine getirmeye zorlar ya da sözleşmeye uyulmamasından doğan zararların ödenmesine karar verir. Tüketici ile müzakere edilmeden sözleşmeye madde eklenmesi tarafların dürüstlük kurallarına aykırı olacağından tüketici şikâyetçi olabilir” ifadelerini kullandı.

man-875702_1280
‘SÖZLEŞME MADDELERİ AÇIK OLMAK ZORUNDA’
Sözleşmelerin önceden hazırlandığını ve sayfalarca olması sebebiyle tüketicinin okumadığına değinen Gündüz, “Çarşaf çarşaf sözleşme evrakları getiriliyor. Tüketicinin,  sözleşmeyi okuması veya anlaması mümkün değildir. Çünkü hukukta tüketici tanımı halkanın en zayıf zinciri denilmektedir. Sözleşme şartlarının yazılı olması halinde tüketicinin anlayabileceği açık ve anlaşılır bir dilin kullanılmış olması gerekir. Sözleşmede yer alan bir hükmün açık bir anlaşılır olmaması veya birden çok anlama gelmesi halinde bir hüküm ve bu hüküm tüketicinin lehine yorumlanır. Tüketici,  sözleşmeye imza atarsa atsın tüketici aleyhine olan bir madde var ise tüketici sözleşmeden dönebilir veya cayma hakkını da kullanabilir. Tüketicimiz sözleşmeleri imzalamadan önce muhakkak avukatla görüşsün. Tüketici dernekleriyle görüşsün ve nüshalarını muhakkak ama muhakkak alsınlar. Çünkü imzanın formalitesi yoktur” dedi. ÖZEL HABER/ ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin