Tüketici kredisine fren!

Bankalardan tüketiciye sarı kart. Bugüne kadar sadece gelirin belgelenmesi karşılığında bankalardan alınan tüketici kredileri, bundan böyle şartlara bağlanacakmış. Kredi için başvuran tüketiciden banka harcama belgesi de isteyecekmiş. Ve de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun düzenlemesi yürürlüğe girdiğinde de harcama nedeni göstermeyenlere kredi verilmeyecekmiş. Nedenine gelince, vatandaşın bankalardan çektiği bireysel kredilerinde ki ciddi artış. Anlaşılan o ki, BDDK vatandaşa ekonomik ayar çekiyor.

* * *

BDDK, tüketici kredilerini frenlemek ve amacına uygun kullanılmasını sağlamak için bankalardan kredi kullanan vatandaştan beyaz eşya, elektronik cihaz veya tatil harcaması gibi giderlerin belgelenmesini isteyeceği bir düzenleme hazırlığı içerisindeymiş. Ayrıca diyelim ki tüketiciye kredisi tahsis edildi. Banka ödemeyi vatandaşa değil, satışı yapan mağazaya verecekmiş. Peki, vatandaş bireysel krediyi sağlık için alıyorsa, bu durumda ne olacak? Biraz karışık gibi.

* * *

Ekonomik koşulların ağırlaşması nedeniyle, kredi ve kredi kartına mecbur kalan vatandaş, bankadan çektiği tüketici kredisi ile diğer bankaya olan kredi borcunu kapatıyor mesela. İşte uzmanlara göre yaşanacak sıkıntı. Tüketici kredilerinin ağırlıklı olarak kredi kartı borcunu ödemek isteyen vatandaşlar tarafından kullanıldığını söyleyen uzmanlar, bu kişilerin zor durumda kalacağı uyarısında bulunuyor.

* * *

Elbette olmayan parayı harcamak da ne kadar sağlıklı bir çözüm tartışmaya açık. İhtiyaç kredileri, tüketimi arttıran faktörler arasında yer alıyor gibi. Yapılan açıklamaya bakılırsa, tüketici kredileri son bir yılda yüzde 40'a varan bir artış göstermiş. Bu bağlamda, bir ayara ihtiyaç duyulmuş olmalı. Hani kimisi de Türk lirası kredi çekip, döviz veya altın alıyor ya. İki bilinmeyenli denklem gibi. BDDK'nın olası uygulaması, tüketici için bir fren mi, yoksa zaruri kredi kullananlar için bir sıkıntı mı olur?

* * *

Zira, eğer çalışma yürürlüğe girerse, harcama nedeni göstermeyenlere kredi verilmeyeceği gibi banka, krediyi satışı yapan işyerine veya mağazaya yapacakmış. Kısacası tüketici kredileri, BDDK'nın radarında.