Tüketici, mal ve hizmetlerden yararlanan, satın alıp kullanan ve üretici olmayan kişiyi tanımlar. Bir konser bileti almak, otelde konaklamak veya bir kilo elma satın almak, kişiyi tüketici yapar. Ancak pek çok tüketici, hakları ve yapılması gereken işlemler konusunda yeterli bilgiye sahip değil.
Vatandaşların karşılaştığı sorunlarla ilgili derneklere başvurarak çözüm aramaları gerektiği belirtildi. Tüketici, mal ve hizmetlerden yararlanan, satın alıp kullanan, üretici olmayan kişi olarak tanımlanıyor. Bir konser bileti almak, otelde konaklamak veya bir kilo elma almak, bir kişiyi tüketici yapıyor. Peki, tüketiciler haklarını ne kadar biliyor? Bir sorunla karşılaştıklarında hangi yolu izlemeleri gerekiyor? Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, tüketicilerin hakları ve karşılaştıkları sorunlar karşısında izlemeleri gereken yollar hakkında bilgi verdi.
‘TÜKETİCİ DERNEKLERİ YANLIŞ DİLEKÇELERİ ÖNLÜYOR’
Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz şu ifadelere yer verdi; “Tüketici derneklerini vatandaş yakından takip etmesi gerekiyor. Ayrıca piyasayı yakından takip etmek gerekir. Tüketici, nerede ne mal var, nerede ne sözleşme var gibi konuları araştırmalı ve bilmeli. Bir sorun yaşandığı zaman ilk hakem heyetine gitmek yerine tüketici derneklerine vatandaş gelsin. Hangi mahkemenin ilgilendiği, hukuki süreci hakkında ya da hangi çeşit dilekçenin yazılması gerektiği gibi detaylı bilgileri tüketici dernekleri verir. Aksi takdirde yanlış bir dilekçe tüketiciyi haksız duruma düşürebilir. Bu nedenle tüketici derneklerine danışarak yol almaları daha sağlıklı olacaktır.”
Gündüz, tüketici derneklerinin sunduğu rehberlik sayesinde, yanlış bir dilekçe nedeniyle tüketicinin haksız duruma düşmesinin önüne geçilebileceğini vurguladı. Tüketicilerin, haklarını savunabilmek için doğru bilgi ve yönlendirme alarak hareket etmeleri gerektiğini ifade etti.