ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Turist rehberleri Ankara’da eylem yaptı. Antalya Rehberler Odası Başkanı Mustafa Yalçın Yalçınkaya, yapılan basın açıklamasının ardından TBMM’ye giderek sorunlarını ve çekincelerini dile getirdiklerini belirtti. Yalçınkaya, “Rehberin olmadığı turda ne anlatıldığı belli olmayacağı gibi bunların denetimini yapmak da mümkün olmayacaktır. Bu suretle ülke turizmi başıboş kalacaktır. Mesleğimizin itibarsızlaştırılmasına izin vermeyeceğiz. Turist rehberlerinin haklarını savunmak için kararlıyız” şeklinde konuştu.
SORUNLARA YENİSİ EKLER
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu tasarısının sektör paydaşları ile paylaşılmadan apar topar meclise sunulduğunu belirten Antalya Rehberler Odası Başkanı Mustafa Yalçın Yalçınkaya, tasarının turist rehberliği mesleğini işlevsiz hale getireceğini ifade etti. Yalçınkaya, “Üzülerek belirtmek isteriz, hiçbir sektör paydaşına iletilmeden, apar topar meclise sunulan tasarı ile turist rehberliği mesleği işlevsiz hale getirmekte ve maalesef ülkemiz turizmi sahipsiz bırakılmaktadır. Birliğimizin, odaların ve diğer sektör paydaşlarının görüşü alınmadan meclise iletilen tasarı ile sektörün sorunları çözülemeyeceği gibi var olan sorunların üzerine yenileri eklenecektir” dedi.
KAZANIMLAR BİR ÇIRPIDA HEBA EDİLECEK!
Başkan Yalçınkaya, tasarı ile rehberlerin mesleğe kabulünde dil bilme zorunluluğu ortadan kaldırılarak turist rehberi olacak kişilerin nitelikleri düşürülmekte, üniversitelerin sanat tarihi ve arkeoloji bölümünden mezun olanların eğitim programına katılmadan ve mesleğe kabul sınavına tabi olmadan mesleğe girişleri sağlanarak turizm bölümü mezunlarının hakları gasp edilmekte, başta Çince olmak üzere Uzakdoğu dillerinde rehberlik yapacakların mesleğe kabulü ile diğer dillerde rehberlik yapacakların mesleğe kabulünde farklı statüler oluşturularak meslek mensupları arasında eşitsizlik yaratılmakta, başka hiçbir meslekte olmamasına rağmen gerekli koşulları sağlamış ve rehber olma hakkını kazanmış kişiler, belirli aralıklarla sınava tabi tutularak sınavı geçemeyen kişilerin yabancı dilde rehberlik yapma hakları elinden alınmakta ve bütün bunlardan daha ağır olmak üzere, tur ve paket turlarda tur boyunca araçlarda rehber bulundurmak zorunluluğu ortadan kaldırılmaktadır. Bilmek gerekir ki, geçmişi M.Ö. 7. yüzyıla kadar dayanan, Anadolu’da ise 19. yüzyıla kadar geçmişi bulunan turist rehberlerine dayatılan bu yasa tasarısının kanunlaşması halinde, ülkemiz turizmi tekrar telafi edilmesi mümkün olmayan hasarlar alacak ve yıllarca uzun uğraşlar sonucunda edinilen kazanımlar bir çırpıda heba edilecektir” ifadelerini yer verdi.
ANAYASA VE EŞİTLİK İLKESİNE AYKIRI
“Dünyanın küçük bir köye dönüştüğü 21. yüzyılda dil bilmenin zorunluluk değil bir gereksinim olduğu ortada iken rehberlerin dil bilme zorunluluğunun kaldırılması kabul edilebilir” olmadığını belirten Yalçınkaya, “Halen rehberlik yapan 14 bin rehberin bulunmasına, bu rehberlerin Türkçe rehberlik yapılmasını isteyenlere en iyi şekilde hizmet veriyor olmasına rağmen, dil bilme zorunluluğunun ortadan kaldırılarak daha düşük ücretlerle rehberlik hizmeti sunulması, hizmetin kalitesini düşürmekten başka bir amaca hizmet etmeyecektir. Halen doksana yakın fakültede turist rehberliği bölümü bulunmasına, bu fakültelerin önlisans bölümünden mezun olanların dahi rehberlik yapabilmesine, başka fakültelerden lisans düzeyinde mezun olanların yüksek lisans yaparak rehberliğe kabul edilebilmesine rağmen, sanat tarihi ve arkeoloji bölümünden mezun olanların eğitim gezisine ve rehberlik sınavına katılmadan rehberlik yapmasının sağlanması açıkça Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır” şeklinde konuştu.