GÜNDEM

Turizmde nitelikli işveren sorunu

Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği Başkanı Mehmet Gem, 2019 yılında Türkiye turizminin en iyi sezonunu geçirmesine rağmen işçilere yeterli yatırım yapılmamasının sonucu olarak bugüne kadar yaklaşık 400 bin nitelikli turizm işçisinin başta lojistik ve enerji sektörü olmak üzere farklı sektörlere geçtiğini ifade etti

ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, turizm sektörü bir taraftan her geçen gün turist sayısı bakımından rekor kırarken diğer yandan da istihdam sorunu yaşamaya başladı. Turizm sektörü Türkiye ekonomisi için önemli bir itici güç olarak kabul edilirken nitelikli iş gücü kaybı sektörün geleceğini tehdit eden bir sorun haline geldiğini ifade eden Seyahat Acenteleri Yöneticileri Derneği Başkanı Mehmet Gem “Nitelikli personelin diğer sektörlere geçmesi, turizmde hizmet kalitesinin düşmesine ve uzun vadeli sürdürülebilir büyüme hedeflerinin zedelenmesine yol açmaktadır” dedi.

TURİZMDE 400 BİN NİTELİKLİ ELEMAN KAYIP
Turizm sektöründe nitelikli iş gücü kaybının 400 binlere ulaştığını belirten Başkan Gem, “Turizm sektöründe nitelikli iş gücü kaybının temel nedenlerinden biri de, işçilere yeterli özlük hakları, eğitim ve kariyer fırsatları sunulmamasıdır. Nitelikli personelin yetiştirilmesi ve geliştirilmesi için yatırımların yetersiz kalması, çalışanların alternatif sektörlere geçiş yapma eğilimini artırmaktadır. Ayrıca, düşük ücretler ve güvencesiz iş koşulları da nitelikli işçilerin sektörden uzaklaşmasını hızlandırmaktadır. Turizm sektörünün, kalifiye iş gücü kaybını önlemek ve mevcut çalışanları elinde tutmak için acilen önlem alması gerekmektedir. İşverenlerin işçilere daha iyi ücret ve yan haklar sunmasının yanı sıra, eğitim ve kariyer gelişimi için yapılan yatırımların artırılması gerekmektedir. Nitelikli personelin uzun vadeli iş güvencesi sağlayacakları bir çalışma ortamı oluşturmak da önemli bir adım olacaktır. Turizm sektöründe çalışan nitelikli iş gücünün kaybının önüne geçilebilmesi ancak mevsimsel işçi çalıştırma uygulamasını değiştirerek mümkün olabilir” dedi.


TURİZM DESTİNASYONUNDA KITLIK VAR
Türkiye’nin doğal güzellikleri ve zengin kültürel mirası ile potansiyelinin yüksek olduğunu ancak turizmde kalıcı bir başarı elde edebilmek için önemli adımlar atılması gerektiğini belirten Gem, “Türkiye’nin turizmde kalıcı ve sürdürülebilir bir başarı elde edebilmesi için, turizmin 12 aya yayılması ve düzenli istihdamın sağlanması kaçınılmaz bir gerekliliktir. Turizm, sadece yaz aylarında değil, kışın da hareketli olmalıdır. Kış turizmi, kongre turizmi gibi farklı alanlarda da çeşitlilik yaratmalıyız. Mevcut destinasyonlar merkezlerin başında gelen Antalya, İstanbul, Ege bölgesi ve Kapadokya’nın ötesinde çok az alternatif sunabiliyor. Bu durum, ülkenin turizm sektöründe fırsatları tam anlamıyla değerlendirememesine ve diğer bölgelerin ekonomik kalkınmasına engel teşkil ediyor. Bunu başarabilmek için turizmi 12 aya yayarak destinasyon merkezlerini çeşitlendirmeli ve çalışanları düzenli istihdam etmeliyiz” şeklinde konuştu.

'TURİZM BÖLGESEL EKONOMİLERİ DE CANLANDIRIR'
Başkan Gem sözlerine, “Yeni destinasyon merkezleri oluşturmak ve turizmi yıl boyunca canlandırmak, sadece turizm sektörünü değil aynı zamanda bölgesel ekonomileri de canlandıracaktır. Bu noktada, turizm altyapısının güçlendirilmesi, ulaşım olanaklarının iyileştirilmesi ve çeşitli turistik faaliyetlerin geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Türkiye’nin, dünyada eşine az rastlanan doğal güzellikleri, tarihi kalıntıları ve zengin kültürel çeşitliliğiyle potansiyel turistler için cezbedici bir destinasyon olmasına rağmen, turizm sektöründe yoğunlaşmış bölgelerin dışında kalan alanları daha cazip hale getirmek için yeni adımların atılması gerekiyor. Ülkenin popüler destinasyonlarına odaklanmak yerine, farklı bölgelerdeki potansiyel turizm noktalarını keşfetmenin ve geliştirmenin, turizm sektörünü daha da ileriye taşıyacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.