İSPANYA’NIN Kanarya Adaları’nda 55 bin kişi turizmin kendilerine verdiği zararı protesto etti. İspanya’da yaşanan karmaşayı ve Antalya turizmini değerlendiren Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, “ İspanya’da gittikçe artan turist yoğunluğu son yıllarda adalardaki halkın yaşamını olumsuz etkilemeye başlamış, buna tepkiler küçük çaplı eylemlerle kendini göstermişti. Pandemi öncesi halk siyah bayraklarla balkonlardan ‘turist istemiyoruz’ eylemlerini aralıksız sürdürmüştü. Neyse ki araya pandemi girdi ve konu bir süreliğine rafa kalktı. Ancak 2022 den itibaren giderek artan yoğunluk ve turizmin kontrolden çıkması, küçük serzenişleri, büyük isyanlara dönüştürdü. Eylemciler, turizme değil, kontrolsüz turizme karşı olduklarını söylüyor” dedi.

Recep-Yavuz foto 1
‘İSPANYA EN ÇOK TURİST ALAN İKİNCİ ÜLKE’
İspanya, yılda ortalama 80 milyon turistle dünyanın en çok turist alan ikinci ülkesi olduğunu söyleyen Yavuz, “2022 yılında 70 milyon, 2023 te 80 milyon civarında turist İspanya’ya geldi. Bu yıl daha da çok olacak. Gerek Madrid, Sevilla, Valencia ve Barcelona’nın olduğu anakara, gerekse sahilleri ile meşhur adalar yüzyıllardır dünya turizminin gözbebeği durumunda. Sadece tatilde gelenlere bölgede ev alan yabancılar eklenince birçok yerde yerel halktan daha fazla turist olmaya başladı.  Adalardan ev alan Alman ve İngilizlerin sayısı yarım milyona vardı.2,2 milyon nüfuslu Kanarya Adaları’na geçen yıl 14 milyon turist geldi” diye konuştu. 

Ispanya2
‘İSPANYA BU YAZI ZOR GEÇİRECEK’
İspanya hükümetinin hem turizmi kaybetmeden hem de vatandaşı rahatlatacak belli başlı yasaklar getirdiğini söyleyen Yavuz, “ İspanya’da çeşitli bölgelerde hayata geçirilen yasaklar; 2,5 saatin altındaki iç hat uçuşları yasaklandı. Sahilde sigara içmek yasaklandı, cezası 30 Euro’dan başlıyor. Sahil dışında, bikini, mayo, şort gibi kıyafetlerle gezilmesi yasaklandı, cezası 300 Euro. Köpek gezdirmenin serbest olduğu yerlerde köpek dışkısının temizlenmesi aksi takdirde bin 500 Euro ceza şartı getirildi. Sahillere şezlong ve minderlerin evden getirilip, tekrar geri götürülmesi şart koşuldu. Turist grup sayıları küçültüldü. Ziyaret yerlerinin saatleri kısıtlandı. Turistlerin ödediği konaklama vergisi artırıldı ve sahillere çadır kurmak yasaklandı. Bu yasaklara rağmen vatandaş sokaklara dökülerek kitle turizmini protesto etti. İspanya bu yazı zor geçirecek” ifadelerini kullandı. 
‘İSPANYA’NIN DURUMUNA DÜŞMEYELİM’
Antalya’nın İspanya gibi olmaması için İspanya’nın yaşadığı sorunların iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Yavuz, “ Hem daha çok turist, hem daha az sorun bizim de buna odaklanmamızın zamanı geldi geçiyor. 2,5 milyonluk Antalya’da ilave 16 milyonu sorunsuz yaşatmaya çalışmak çok kolay değil. Bizde henüz yukarıda sıraladığım yasakların hiçbiri yok. Ama önümüzde 100 yıllık bir İspanya örneği var.16 milyonun yükünün altında kalmamak için, suyun yolunu doğru vermeliyiz. İspanya’nın durumuna düşmeyelim” dedi.

Muhabir: ÇİĞDEM KORKAN/HABER