ULUSLARARASI Laboratuvar Akreditasyon Birliği (ILAC) ve Uluslararası Akreditasyon Forumunun (IAF) müşterek girişimleri sonucunda her yıl 9 Haziran günü akreditasyon ve kalite bilincinin arttırılması, akreditasyonun daha geniş kitlelere ulaştırılması amacıyla ‘Dünya Akreditasyon Günü’ olarak kutlanmaktadır. Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK),  IAF tarafından açıklanan Küresel Kalite Altyapı Endeksi (GQII) raporunda, Türkiye’nin, akreditasyon alanında 184 ülke arasında bir önceki yıla göre 7 sıra yükselerek 10’uncu sıraya çıktığını açıkladı.

BU YILIN TEMASI
Her yıl farklı temaların işlendiği Dünya Akreditasyon Günü’nde bu yılın teması ‘Akreditasyon: Kamu Politikasını Destekleyen Küresel Bir Araç’ olarak belirlendi. Bu yılın temasında, yerel, ulusal ve uluslararası yönetimlerin çevre koruma, kamu güvenliği, dolandırıcılık önleme, adil ve etkili piyasalar, halkın güven düzeyinin yükselmesi gibi konularda daha iyi düzeye ulaşmasında akreditasyon hizmetlerinin ana kıstası olan standartların küresel bir araç olarak benimsenmesi gerekliliği belirtilmektedir. Özellikle kamu otoritelerinin uygunluk değerlendirme hizmetlerini teşvik ederek kurum, kuruluş ve işletmelerin genel performansını yükseltmede katkıda bulunabileceği deklare edilmekte olup akreditasyon hizmetlerinin kamu otoriteleri tarafından kullanılabilecek piyasa temelli bir araç olduğu vurgusu yapılmaktadır.
AKREDİTASYON NEDİR?
Akreditasyon, uygunluk değerlendirme kuruluşlarınca gerçekleştirilen çalışmaların ve dolayısıyla bu çalışmalar sonucunda düzenledikleri uygunluk teyit belgelerinin deney ve muayene raporları, kalibrasyon sertifikaları, yönetim sistemi belgeleri, ürün belgelendirme belgeleri, personel belgelendirme belgeleri vb. güvenilirliğini ve geçerliliğini desteklemek amacıyla oluşturulmuş bir kalite altyapısıdır. HABER/ ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin