ANTALYA Ticaret Borsası üyesi Adnan İngeç, Türkiye'nin hayvancılık sektöründeki zorluklara dikkat çekerek hükümetin bu alanda daha fazla destek sağlaması gerektiğini söyledi. Yıllardır sektöre yönelik sübvanse desteği yapılmadığını belirten İngeç, özellikle genç nüfusun hayvancılıkla uğraşmaktan uzaklaştığını, kırsaldan göçün arttığını ve ithalatın giderek çoğaldığını ifade etti. Bu durumların, Türk hayvancılığının geleceğini tehdit ettiğini söyleyen İngeç, yerli üretimin desteklenmesi ve sektörün güçlendirilmesi için acil önlemler alınması gerektiğini belirtti.
HAYVANCILIKTA SIKINTILAR VE İTHALAT BAĞIMLILIĞI
Adnan İngeç, “Hayvancılıkla ilgili uzun yıllardır hiçbir şekilde sübvanse desteği verilmedi. Gençler, kırsaldaki geçim zorlukları nedeniyle hayvancılıktan kaçmaya başladı. Bu da hayvancılığın sonunu getirdi. Sürekli ithalata bağımlı hale geldik. Küçük ölçekli işletmeler yetersiz kalınca tüketimi karşılayabilmek için hükümet ithalatı artırdı ancak bu sadece günü kurtarmak oldu, uzun vadede hiçbir fayda sağlamadı” dedi.
Türkiye’nin şu anda et fiyatlarının en pahalı olduğu ülke konumunda olduğunu belirten İngeç, “Türk halkı, tarıma kökleriyle bağlı bir millet olarak bu durumu hak etmiyor. Yıllarca süren tarımsal kökenli zenginliğimizi kaybediyoruz. Hayvancılıkta kullanılan yemlerin yüzde 83’ü ithal ham maddelere dayalı. Döviz kurundaki artışlar bu sorunu daha da derinleştiriyor. Döviz kuru, dünyadaki en yüksek enflasyonlardan biriyle birleşince yerli üreticinin bu fiyatlarla başa çıkması imkansız hale geliyor. Yem, işçi ve enerji maliyetleri de üreticinin sırtına büyük bir yük bindiriyor” diye konuştu.
‘YEM FİYATLARINA DESTEK YAPILMALI’
Sektördeki maliyet artışlarına rağmen hükümetin çözüm için adım atmadığını söyleyen İngeç, “Hükümetin bu duruma el atması, bu sektörü ayakta tutabilmesi için şart. Elektrik ve petrol gibi sektörlerde sübvanse desteği varken hayvancılık sektöründe de benzer bir desteğin sağlanması gerekir. Hayvancılıkla uğraşan üreticilere yem fiyatlarında ciddi bir destek verilmesi, bu işin sürdürülebilirliğini sağlayacaktır” dedi.
Çözüm önerisi olarak yem fiyatlarına sübvanse desteği sağlanmasını ve üreticilere yemlerin yüzde 50 daha ucuza verilmesini talep eden İngeç, “Bu sayede, kırsaldan göç eden köylüler tekrar hayvancılıkla uğraşabilecek ve tarıma geri döneceklerdir. Eğer bu adımlar atılmazsa daha fazla üretici bu işten vazgeçip büyükşehirlere göç etmek zorunda kalacak. Kırsalda hayvancılıkla uğraşan bir nüfus kalmazsa bu sektörü ayağa kaldırmak çok daha zor olacak” dedi.
İngeç, Türk hayvancılığının geleceği için hükümetin, tarım ve hayvancılık sektörlerine daha fazla sübvanse ve destek sağlaması gerektiğinin altını çizdi. Eğer bu konuda somut adımlar atılmazsa hem üreticilerin hem de Türk halkının mağduriyetinin artacağını belirtti.