GÜNDEM

Türkiye’de üretilen kolalarda bakın ne çıktı

Ünlü fast food zincirleri, ABD'de E. coli bakterisinin neden olduğu ölümler sonrası ürünlerinde soğan kullanımını yasakladı. Araştırmacılar E. coli ile ilgili önemli uyarılarda bulunurken son yıllarda Türkiye'de yapılan bir bilimsel çalışma, ABD ve Avrupa'da gündem oldu

Dünyanın en büyük fast food zincirlerinden McDonald's'ın ABD'de bazı ürünlerinde ölümcül E. coli bakterisi tespit edilmesi, büyük bir paniğe yol açtı. Yetkililer, sorunun Kaliforniya merkezli bir ürün şirketine dayandığını açıkladı. Dağıtım tesisine gönderilen soğanların çeşitli eyaletlere dağıtıldığı ve bu soğanlarda E. coli'nin bulunduğu belirlendi. Bu gıda skandalı sonucunda çok sayıda insan hastaneye kaldırıldı ve bir kişi hayatını kaybetti. Taco Bell, Pizza Hut, KFC ve Burger King gibi uluslararası restoran zincirleri de menülerinden E. coli riski taşıyan soğanlı ürünleri çıkardıklarını duyurdu.

TÜRKİYE’DE ÜRETİLEN KOLALARDA DİKKAT ÇEKEN DETAY 
Dünya genelinde tartışmalara yol açan olayın ardından E. coli bakterisi üzerine yapılan araştırmalar büyük ilgi gördü. En dikkat çekici makalelerden biri Türkiye'den geldi. Koli basili olarak da bilinen E. coli'ye karşı bağışıklık kazanma yöntemleri merak konusu olurken 2015 yılında Cumhuriyet Bilim Dergisi'nde yayımlanan bir çalışma, Türkiye'de üretilen kolaların E. coli ve Salmonella gibi bakterilere karşı antibakteriyel etkiler taşıdığını ortaya koydu.

OLİMPİYATLARDA GÜNDEM OLMUŞTU 
Bu yıl Paris'te gerçekleştirilen 2024 Yaz Olimpiyatları'nda, birçok yüzücü geçmişteki zehirli atık sorunları nedeniyle Seine Nehri'nde düzenlenecek etkinliklere endişeyle yaklaşmıştı. Yüzme etkinlikleri öncesinde sporcuların E. coli ve Salmonella bakterilerine karşı bağışıklık kazanmak için kola tüketmesi ise dünya basınında geniş bir yankı bulmuştu.