GÜNDEM

Türkiye’nin ikinci astronotu ‘Akdeniz Bilişim Zirvesi’nde

Akdeniz’in ve Türkiye’nin en büyük bilişim zirvelerinden olan Akdeniz Bilişim Zirvesi’nin bu yıl 8’incisi düzenlendi. Akdeniz Bilişim Zirvesi’ne Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever de katıldı

ANTALYA’DA 8’inci Akdeniz Bilişim Zirvesi düzenlendi. Kepez Mimar Sinan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen zirveye Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı M. Kasım Gönüllü, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz ve konuşmacı olarak bilişim sektörünün önde gelen isimleri ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Türkiye’nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever’inde katılımıyla bu yıl 8’ncisi gerçekleşen Akdeniz Bilişim Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan Organizasyon Komite Direktörü Emrah Kozan, “8 yılda Türkiye’nin en büyük zirvelerinden biri haline getirdiğimiz Akdeniz Bilişim Zirvesini bu yıl ‘Yıldızlara Uzan Geleceği Tasarla’ sloganıyla gerçekleştiriyoruz. Bu yıl 38 farklı şehirden 23 üniversite başvuru yaptı. Binden fazla akademisyen, 2 bin 500’den fazla bilişimci ve bin 500’den fazla öğrenciyi ağırlamanın gururunu yaşıyoruz” dedi.

TÜRKİYE’NİN EN İYİ TEKNOKENTLERİ ARASINDA
Antalya Teknokent’in 104 teknokent arasında 7. sırada olduğunu söyleyen Antalya Teknokent Genel Müdürü Dr. İbrahim Yavuz, “Antalya Teknokenti’mizde uzay havacılık, savunma sanayii, bilişim, yazılım, tarım, turizm ve sağlık alanında son yıllarda hayata geçirdiğimiz yeni projelerimizle Türkiye’nin en iyi teknokentleri arasında vizyonumuz ve misyonumuz ile farklı bir yere sahip olmak için var gücümüzle çalışmaya devam ediyor, her alanda başarılı olma iddiamızı sürdürüyoruz. Bu yıl 35 farklı ilden katılım sağlandı. Akdeniz Bilişim Zirvesi bu alanda sinerji yaratacak işbirliklerine zemin hazırlayacağına da inanıyoruz. Antalya Teknokenti’miz teknoloji hamlesi öncülüğünde yaptığı projelerle gün geçtikçe daha başarılı bir hale gelmiştir. Yürüttüğümüz başarılı projelerimiz ve teknoloji hamlelerimiz son beş yıldır 104 teknokent arasından hem başarılı hem de en iyi teknokent olarak yer alıyoruz. Bugün Antalya Teknokentimizde 233 firmamız 1850 personelliyle faaliyet göstermeye devam ediyor. Şimdiye kadar büyük projeler yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Antalya Teknoloji Vadisi projesi şu an en büyük projelerimizden birisidir. 8. Akdeniz Bilişim Zirvesinde Akdeniz Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Özlenen Özkan başta olmak üzere, firmalarımıza, girişimcilerimize, sponsorlarımıza, destekçilerimize, konuşmacılarımıza ve etkinlikte emeği geçen herkese özellikle de çok kıymetli Antalya Teknokent ekibime ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

REKTÖR ÖZKAN: TEKNOLOJİ VE BİLİŞİM GELECEĞİ ŞEKİLLENDİRECEK
Zirvede sergilenen yapay zeka destekli robotlar katılımcıların dikkatini çekerken zirvede konuşulan ana konu da yapay zeka oldu. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Özlenen Özkan, “Karşımda teknoloji ve bilişimin gücüyle geleceği şekillendirme potansiyeli olan bir topluluk görüyorum. Özellikle bu alana ilgi gösteren sevgili gençlerimizi burada görmek, salonun bu kadar dolu olması beni çok mutlu etti. Çünkü bu bilgi çağında genç kuşağımıza, önceki nesillerden çok daha farklı bir sorumluluk düşüyor. Bilişim ve teknoloji, sadece iş dünyasını değil, aynı zamanda toplumun her alanını etkiliyor. Eğitimden sağlığa, iletişimden enerjiye kadar her sektörde dijital dönüşümü yaşamaktayız. Bu dönüşümü anlamak ve yönetmek, geleceğe liderlik etmek demektir. Teknoloji bir araçtan daha fazlası. Yapay zeka ve teknoloji insan unsurunun bu teknolojinin gerisinde duracağını görüyoruz. Yapay zeka yalnızca veri işlemekle kalmıyor duygularımızı, davranışlarımızı ve kararlarımızı etkileyen bir güç haline geliyor. Dünyanın her bir köşesinde yapay zeka modellerinin her alanda bir sonuçlar sunduğunu görüyoruz. Türkiye’de ve dünyada teknolojinin odağındaki konular, akademik bir bakış açısıyla değerlendirilerek ilgili firma temsilcileri ve teknoloji sektörünün önde gelen isimleri tarafından ele alınmalı ve bilişim dünyasının yarınlarına ilham olacak fikirler üretilmeli. Teknokentimizin bugün bize bu ortamı çok başarılı bir şekilde sağladığını görüyoruz. Teknokent yönetimimiz başta olmak üzere bu zirvenin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Bu zirvenin, yeni başarı hikayeleri için bir başlangıç noktası olmasını diliyorum” diye konuştu.

‘AKDENİZ BİLİŞİM ZİRVESİ TÜRKİYE'NİN PRESTİJİ’
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Muhammet Kasım Gönüllü, “Akdeniz Bilişim Zirvesi sadece Akdeniz Bölgesi’nin değil Türkiye’nin bilişim alanında ki en prestijli bir alan haline gelmiştir. Bu program Türkiye’nin yüksek teknoloji ürünlerinin üretiminde merkez haline getirmeyi hedeflemektedir. Antalya Teknokent savunmadan yazılıma, turizmden tarıma, gıdadan sağlığa çok farklı sektörlerde faaliyetlerini başarıyla sürdürüyor, yenilikçi girişimlere öncülük ediyor. Bu manada bugün bir araya gelmemize vesile olan Akdeniz Bilişim Zirvesi, ülkemizin bilişim hedeflerine hizmet eden önemli etkinliklerinden bir tanesi. Ülkemiz, genç nüfusu, gelişen mühendislik ve inovasyon kabiliyetleri, modern teknolojik altyapısı ve dijitalleşen sanayisiyle çok büyük bir ülke. Bugün bilişim; eğitimden sağlığa, günlük yaşamdan bilimsel araştırmalara kadar birçok alanda hepimizin hayatını kolaylaştırıyor.  Burada asıl kritik nokta ülkemizin bilişimdeki potansiyelini ortaya çıkarmak. Girişimcilik ruhunu desteklemek ve gençlerimizi teknolojiye yönlendirmek” dedi.

‘VALİ ŞAHİN: DİJİTAL DEVRİM GENÇLERE HİTAP EDİYOR’
Antalya Valisi Hulusi Şahin, “İnsanoğlu yeryüzünde yaklaşık 300 bin yıldır var. Tarım devriminde 3 bin yıl, endüstri devriminde son 300 yıl kaldı. Dijital devriminde son 30 bin yıl kaldı. Şimdilerde üç yılda bir teknoloji değişiyor. Baş döndürücü bir hızda dünya değişiyor. Bilgi çok hızlı bir şekilde artıyor ve ekleniyor. Eskiden de bilgi çok kıymetliydi. Fakat ulaşmak zordu. Artık bilgiye ulaşmak kolay gizli bilgilerde az. Bu bilgileri işlemek zor. Yapay zekanın ne kadar büyük bir devrim olduğunu çok sonradan anlayacağımız günleri yaşıyoruz. Yapay zeka ile birlikte dünya değişiyor değişmeye de devam edecek. Dijital devrim gençlere hitap ediyor. Gençlerimiz bu fırsatı çok iyi değerlendirmelidir” dedi.

‘UZAYDA YENİ BİR DÜNYAYA GÖZLERİMİ AÇTIM’
Türk Uzay Bilim Misyonu kapsamında gerçekleştirdiği Yörünge Altı Araştırma Uçuşu’na dair bilgiler aktaran Türkiye'nin ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever, “Bu süreçte 8 ay boyunca eğitimler aldık. Bu bilgileri edinirken lunaparktaki bir çocuk gibi heyecanlıydım. Eğitim süreci en mutlu olduğum dönem.  Astronot Alper Gezeravcı'nın ISS'de başarıyla gerçekleştirdiği bilimsel çalışmaları izleme, bu süreçte yeryüzünde bilim merkezlerini gezerek gençlerle buluşma şansı elde ettim” dedi.

Atasever, gençlerin dilinde yaşadıkları bu tecrübeyi anlatan birisinin olmasının, onların hayal dünyalarında belki bugüne kadar yaşamadıkları pencereler ve kapılar açtığını belirtti. 8 Haziran'daki görevinde 7 bilimsel deney icra ettiğini hatırlatan Atasever, bunlardan 3'ünün kendi uçuş tulumu üzerine entegre edilerek kendisiyle uzaya çıktığını, diğer 4 deneyin ise insan fizyolojisiyle ilgili olduğunu bildirdi. Uçuş haftasında ve uçuştan hemen önce ve sonra kendisinden toplanan biyolojik örneklerin analiz edilmesiyle araştırmacıların genetik bilimi, metabolik değişiklikler, kanser hücrelerindeki farklılaşmalar ve hücre dışı veziküller gibi özel konularda araştırmalar yapma fırsatı bulduğunu ifade etti. Böylece, hem Türkiye'ye hem de dünyaya uzay bilimine katkı sağlamış olacaklarını vurgulayan Atasever, fırlatmaya kadar aldığı eğitim, deney çalışmaları ve araca yönelik aşinalık kazanabileceği çeşitli çalışmalar yaparak uçuşa hazır hale geldiğini belirtti.

Mikro yerçekimi ortamında geçirdiği sürede ilk görevinin üzerindeki bilimsel deneyleri icra etmek ve ilgili operasyonları gerçekleştirmek olduğunu kaydeden Atasever, şunları ekledi: “Kemerimi açıp o mikro yerçekimi koşullarında adeta kanatsız bir şekilde uçmaya ve süzülmeye başladım. Beyin aktivitemi ölçen BEACON deneyinin amacı, astronotların o noktadan dünyayı gördüklerinde beyinlerinde meydana gelen değişiklikleri izlemekti. Bu yüzden süzülmeye başladığım anda kendimi pencereye yönelmiş buldum. Dünyanın tarifi çok güç olan manzarasına kendimi bıraktım. Gerçekten aktarması ve anlatması çok zor bir tecrübe, dünyayı o noktadan görmek ve bunu süzülme halindeyken yaşamak. 'Her nefeste yenilenir dünya,' demiş Mevlana. Ben 8 Haziran'da uzay aracının içinde 90 kilometrelik irtifaya çıkıp o çok kısa zaman diliminde çok derin bir nefes aldım. Yepyeni bir dünyaya gözlerimi açtım, yeniden doğdum diyebilirim. Bu süreçten sonra edindiğim bu hazineyi, bu tecrübeyi sizlerle paylaşmak ve sizlerin bizim bu attığımız ilk adımlardan daha iddialı adımlar atabileceğinize olan inancımız tam” dedi.

YILIN ENLERİ ÖDÜLLERİ VERİLDİ
En fazla öğrenci istihdam eden firma ödülü Softalya Yazılım’a, üniversite sanayi iş birliği ödülü Hektaş Tohum’a, en iyi gelişme gösteren kuluçka firması ödülü İSF Yazılım’a, en iyi gelişme gösteren firma ödülü Anttech Bilişim’e, en iyi akademik spin-off firması ödülü Genome Tarım’a, en fazla ürün hizmet geliştiren firma ödülü Kod Yazılım’a ve yapay zeka alanında yenilikçi teknoloji geliştiren firma ödülü Bilgi Transferi’ne verildi.

Programda konuşmaların ardından zirveye destek verenlere plaketler ve ödüller takdim edildi.