ANTALYA’DA barınma sorunu günden güne büyüyor. Üniversite tercih sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte farklı şehirlerden şehre üniversite okumak için gelen öğrenciler, yüksek kira fiyatları nedeniyle ev bulmakta zorluk yaşıyor. Üniversite öğrencilerinin sorunlarına değinen Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, “Çocuklar üniversiteyi kazandıklarına sevinemedi. Geçen yıl 105 bin 772 üniversite öğrencisi üniversiteye kayıt hakkı kazanmasına rağmen ekonomik imkânsızlık nedeni ile kayıt yaptırmadı. Bu yıl bu sayının katlanarak artacağını düşünüyoruz” dedi.
KİRA ÜCRETLERİ ÇOK YÜKSEK
Yurt sayılarının yetersiz olduğunu, var olan yurtların ise niteliksiz olduğunu söyleyen Koç, “Yurt sayılarını artırmak yerine, yurtlardaki ranza sayılarının artırılması sorunu çözmeyecektir. Yurtta kalamayan çocuklarımızdan, özellikle büyük şehirde bir üniversite kazanmışsa kiralarda geçen yılın iki katına yani 30-35 bin liralara çıkan ücretler talep edilmektedir. Bu kiralara beslenme ve diğer giderlerini de eklediğinizde nelerle karşılaşacağını tahmin bile edemezsiniz” ifadelerini kullandı.
‘ÖĞRENCİLERİ TARİKAT TEHLİKESİ BEKLİYOR’
Koç, yurt sorununun beraberinde tarikat yurtları sorununu da getirdiğini söylerken birçok maddi durumu olmayan öğrencinin bu yurtları tercih etmek zorunda kaldığını belirtti. Koç, tarikat ve cemaatlere ait yurtlar hakkında, “MEB istatistiklerine göre, 2021’de 4 bin 406 özel yurt var, bunlardan 3 bin 331’i vakıf ve derneklere ait. Tarikatlar vakıf ve dernek adı altında gizli olarak işlevlerini yerine getiriyor. Yaptığımız araştırmada da özel yurtların üçte birinin tarikat ve cemaatlere ait olduğunu saptamıştık. Mahalle aralarındaki tarikat evlerinin sayısını tahmin bile edemiyoruz. Devlet yurtlarının kapasitesi ise 2021’de 695 bin. Örgün öğretim gören üniversite öğrenci sayısı 2021-2022’de, 3 milyon 400 bin civarında iken geriye kalan 3 milyona yakın öğrenci nerede kalacak? Ekonomik durumu biraz iyi olan ailelerin çocukları birleşerek ev kiralayacaklar. Geri kalan büyük bir çoğunluk ise tabii tarikat ve cemaat yurtlarına yönlendirilecek. Tarikat ve cemaatlerin yurtlarına yönlendirme politikalarını çok iyi biliyoruz. Gençlerin tüm bu yaşadıkları sorunları bilen, özellikle çok cüzi ücret alan veya hiç ücret almayan ve her türlü ihtiyaçlarını karşılayan tarikat ve cemaatler, Anadolu’dan gelen yoksul halkın çocuklarına tüm olanakları seferber ederek, kendi yurtlarına almaktalar. Tarikat yurtlarında ve evlerinde kalan bu çocuklar, denetim yapılmadığı ve denetimi yapacak olanlar da tarikat üyesi olduğu için her türlü istimara açıklar. Sonrası malum. Herkesin bildiği gibi yurt sorumlularının dini baskısı altında yaşanan psikolojik sorunlar, atlatılamayan ağır bunalımlar sonucu intihar eden gençler, taciz ve cinsel istismar olayları” sözlerini kullandı. HABER/ÇİĞDEM KORKAN