EĞİTİM

Üniversitelilerin ‘barınma sorunu’ gündemde!

İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, Akdeniz Üniversitesi önünde yaptığı basın açıklaması ile öğrencilerin yaşadığı barınma sorununu gündeme taşıdı

ÜLKE genelinde yaşanan kira sorunları, yabancıya kontrolsüz ve plansız konut satışı gibi sorunların en çok gündeme geldiği şehir Antalya’da en büyük problemlerden biri de öğrencilerin barınma sorunu. Antalya’da ev kiralarını ödeyemeyen birçok kişi şehirden ayrılırken üniversite okumak için gelen öğrenciler ise barınma masraflarını karşılama imkanına sahip olmadıkları için zor durumda. Fahiş artış gösteren kira fiyatlarının öğrencileri zor durumda bıraktığı kentte, İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya konuyu gündeme getirdi. Akdeniz Üniversitesi önünde basın açıklamasında bulunan Milletvekili Kaya, “Ülke genelinde astronomik bir şekilde artan kira fiyatları, Antalyamızda tamamen kontrolden çıkmış durumda” dedi.

‘ÖĞRENCİLER ENDİŞE İÇİNDE’

Üniversitelerde 2 Ekim’de yeni eğitim yılının başlayacağını ifade eden Kaya, önceki yıllarda üniversiteyi kazanmış ancak artan kira fiyatları nedeniyle eğitime ara vermek zorunda kalan öğrencilere vurgu yaptı. Kaya, “Önlisans ve Lisans düzeyinde üniversitede eğitim gören 2 milyon 800 bin öğrenci var. Yeni kayıt yaptıracak 900 bin öğrenci ile bu sayı 3 milyon 700 bin olacak. Gençlerimiz büyük bir heyecan ve ümitle üniversite kazandılar ama şimdi daha büyük bir endişe içindeler” diye konuştu.

‘ÜLKEMİZİN GELECEĞİNİ KAYBEDİYORUZ’

Devlet ve Özel yurtların toplam kapasitesinin 1 milyon 350 bin civarı olduğunu söyleyen Kaya, her dört öğrenciden birine yatak düştüğünü söyledi. Kaya, “2022 Haziran itibariyle KYK yurtlarında 759 bin 839 yatak vardı, Hükümetin açıklamasına göre bu sene bu kapasite 850 bin olarak açıklandı. KYK yurtlarında 2 kişilik odalar 4 kişilik yapılarak kapasite yükseltilmez. KYK yurtlarında 6 tip oda bulunuyor. TİP-6 odalar 6 öğrencinin ranzalı, ortak tuvalet ve banyosu olan bir odaya sıkıştığı, buzdolabı olmayan, çalışma alanı olmayan, toplama kampı gibi yerler. İnanın bugün bazı hapishanelerin şartları bu yurtlardan daha konforlu, daha yaşanabilir ve ferah. Biz gençlerimizi değil ülkemizin geleceğini kaybediyoruz. Yurtlarda yeterli internet bağlantısı ve kotası yok” dedi.

‘100 ÖĞRENCİYE 22 YATAK DÜŞÜYOR’

2022 itibariyle Antalya üniversitelerinde toplam 82 bin civarında üniversite öğrencisinin olduğunu söyleyen Milletvekili Aykut Kaya, KYK yurt kapasitesinin 18 bin 135 olduğunu ve Antalya’da 100 öğrenciye 22 yatak düştüğünü belirtti. Kaya, “Antalya gibi tarım, turizm, tarih, eğitim ve kültür kentinde üniversite öğrencisi barınma, geçinme ve hayatta kalma mücadelesi veriyor. İlk olarak yurt sorununu çözmek lazım. Yurtlar konusu derhal müdahale edilmesi gereken bir alan. İYİ Parti olarak seçimlerden önce derhal tüm yurtların yenilenmesi, öğrenci sayısına uygun yeni yurtlar açarak barınacak bir yer arayan öğrencilerin devletsiz bırakılmaması gerektiğini söylemiştik. Yurtların odaları en fazla 4 kişilik olmalı, interneti ve ulaşımı kaliteli hale getirilmeli, yemekleri sağlıklı ve lezzetli olmalı. Hatta yurtlar yalnızca bir barınma alanı değil, bir kampüs gibi tasarlanmalı ve öğrenciler için birer öğrenme ve yaşam merkezi haline getirilmeli” şeklinde konuştu.

KREDİ VE BURS SORUNU

Öğrencilerin kredi ve burs sorununun da büyük önem taşıdığını söyleyen Kaya, kredi ya da devlet bursu kazanan öğrencilere aylık 1250 TL ödeme yapıldığını belirtti. Mevcut kredi ve burs ücretinin yetersiz olduğuna vurgu yapan Kaya, bu para ile günde sadece 4 ekmek, 2 kutu kolay alınabileceğini ama bir dürüm et bile yenemeyeceğini söyledi. Kaya, “DİSK’in Temmuz 2023 itibariyle açıkladığı verilere göre sağlıklı ve dengeli beslenme için yetişkin bir erkeğin aylık 3,191 TL harcaması gerekiyor. Aynı dengeli beslenme için yetişkin bir kadının ihtiyacı olan tutar 3,031 TL; 15-18 yaş arası bir genç için ise 3,235 TL. Üniversite öğrencisi bir gencimiz sadece dengeli ve sağlıklı beslenmek için 3,235 TL aylık harcaması gerekiyor. 1250 TL burs veya kredi verdiğimiz öğrenci, konaklama, ulaşım ve eğitim giderlerini nasıl karşılayacak? KYK yurduna yerleşse bile öğrenciler odanın tipine göre aylık 345 TL ile 570 TL arasında yurt kirası ödüyorlar “dedi.

YÜZDE 200’E VARAN ZAM’

Yeni akademik yıl öncesinde pek çok öğrenci yemekhanelerindeki ücretlerde yüzde 200’e varan oranlarda zam yapıldığını belirten Kaya, “Antalya’dan örnek vermek istiyorum, Akdeniz Üniversitesinde ilk öğün 14, ikinci öğün 40 TL’dir. KYK yurdunda kalan öğrencimiz sabah 10 TL’ye simit, 5 TL’ye çay alsa sadece 3 öğün yemek masrafı günlük 69 TL yapıyor. Ayda 2070 TL yemek masrafı oluyor. Antalya’da tek yön öğrenci bileti 6,5 TL, gidiş-dönüş 13 TL, aylık 390 TL ulaşım masrafı oluyor. Yerel seçimler yaklaşıyor, belediye başkan adaylarına buradan çağrıda bulunuyorum. Toplu taşıma ücretlerinin üniversite öğrencileri için ücretsiz yapılmasını seçim vaatleri arasına koysunlar. KYK yurduna da ortalama 450 TL veriyor. Dışarda bir kahve içmek istese, en ucuz kahve 60 TL, haftada bir kahve içse ayda 240 TL aylık harcama yapar. Asgari düzeyde karnını doyurup okula gidip gelen ve haftada bir kahve içen öğrenci aylık 3150 TL harcama yapıyor” dedi.

‘İSTİSMARA AÇIK’

KYK yurduna yerleşemeyen öğrencilerin durumunun daha da kötü olduğunu söyleyen İYİ Parti Antalya Milletvekili Aykut Kaya, ekonomik durumu biraz iyi olanların ortak ev kiralayabileceğini ancak imkanı olmayan öğrencilerin ise fikren ve zihnen istismara açık hale geldiğini söyledi. Kaya, “KYK ya da özel bir yurt bulamayan öğrenci 3-4 arkadaşıyla birleşip bir ev tutalım dese, bu sefer faturalar, ev kirası, yemek, ulaşım masrafları derken aylık ortalama bir asgari ücret kadar harcaması oluyor.  Konumuna ve oda büyüklüğüne göre ayda 3000 TL’den başlayıp 15000 TL’ye çıkan fiyatlar isteniyor özel öğrenci yurtları için. Orta halli bir özel yurt en az 10 bin TL. Maaş kadar kira veriliyor Antalya’da. Antalya’da üniversite öğrencileri 4 kişi bir araya gelip bodrum katta, güneş görmeyen bir ev tutsunlar, böyle 100 m2 bir evin kirası Antalya’da ortalama 14290 TL. Bakın, 4 öğrenci bir evi paylaşsa dahi Antalya’daki üniversite öğrencilerinin ortalama 3572 TL kira ödemesi olacak. Buna faturalar, diğer konut giderleri dahil değil, sadece kira. 1250 TL kredi neye yetecek?” dedi.

‘ASGARİ ÜCRETLİ AİLELER NE YAPACAK?’

Devlet burslarının, gelir düzeyi düşük ailesi olan öğrencilere verildiğini söyleyen Kaya, Türkiye’nin yarısının asgari ücret ile geçindiğini ve anne ile baba çalışsa dahi ayda 23 bin lira kazanan bir ailenin çocuklarına 6-7 bin lira göndermesinin zor olduğunu ifade etti. Kaya, “Gönderse kalan 16-17 bin TL ile geçinebilir mi? Bakanlara, iktidar vekili arkadaşımıza soruyorum ayda 16-17 bin TL ile geçinebilir misiniz? Gençler üniversiteyi kazansa da gidemiyor. Geçen yıl 105 bin 772 üniversite öğrencisi üniversiteye kayıt hakkı kazanmasına rağmen ekonomik imkânsızlık nedeni ile kayıt yaptıramadı. Bu sene bu sayının daha da artması bekleniyor. Üniversiteye gitse geçim sıkıntısından okuyamıyor, Üniversiteyi bitirse iş bulamıyor, iş bulsa asgari ücrete mecbur bırakılıyor, bir de üstüne KYK kredi borcunu ödemesi isteniyor” şeklinde konuştu.

İYİ PARTİ’DEN ÇÖZÜM ÖNERİSİ

İYİ Parti olarak, öğrencilerin kredi borçlarını sosyal sorumluluk projelerinde çalışarak ödeyebileceği bir mekanizma tasarladıklarını ve önerdiklerini söyleyen Milletvekili Kaya, “Bu sisteme göre öğrenciler mezun olduktan sonra, uygun koşullar ile kredi borçlarının en az %10’unu nakit olarak geri ödüyorlar. Kalan miktarı ise makul bir sürede, hafta en fazla bir gün, 2-3 saat sosyal sorumluluk projelerinde çalışarak ödemiş sayılıyorlar. Örneğin öğretmenlik bölümlerinden yeni mezun olmuş 25 bin TL kredi borcu olan Ayşe’yi düşünelim. Ayşe iş bulduktan 2 yıl sonra, 36 ay vade ile 25 bin TL’nin %10’u olan 2500 TL’yi ay ay ödüyor. Kalan 22,500 TL’yi ise 6 ay boyunca, hafta sonlarında en fazla 2-3 saat, bulunduğu ildeki öğrencilere satranç öğreterek geçiriyor. Böylece hem toplumsal dayanışma artıyor hem KYK borçları rahatça ödeniyor hem de toplumda gönüllülük bilinci yaygınlaşıyor. Bu projeyi gelin uygulamaya koyalım. Gelin öğrencilere af çıkarmak yerine onlardan para istemek yerine bu projeyi uygulayalım” diye konuştu.

 ‘ÖĞRENCİLER KÖTÜ KOŞULLARDA YAŞIYOR’

Öğrencilerin yüzde 80’inin kötü koşullarda yaşadığını ve beslendiğini söyleyen Kaya, “Bu öğrenciler nasıl nitelikli sosyal bilimci, kaliteli mühendis, alanında öncü bilim adamı, mimar, doktor olacak” dedi.“İşin başka bir yönü daha var. Özel sektörde kamuda nitelikli eleman açığı, ülkemizin kronik sorunlarından bir tanesi. Bu sorunun çözümü olan gençlerimizin sorunlarını çözüyor muyuz?” diye soran Kaya, “18 yaşında bu sorunlarla boğuşan bir öğrenciye verilen eğitimin niteliğinden söz edebilir miyiz? İşte sonuçlar ortada PISA sınav sonuçlarında 79 ülke arasında okuduğunu anlama, matematik ve fen bilimleri alanlarında OECD ülkeleri ortalamasının üstüme çıkamıyoruz. Sosyo-ekonomik düzeyi düşük çocukların, yüksek olan çocuklara kıyasla kötü sonuçlar çıkardığı bir gerçek. Yanlış ekonomi politikalarının faturasını öğrencilerimiz ödüyor. Sosyal devlet olmanın en önemli görevi öğrencilerin refahını artırmak değil mi? Hükümet bütçe açığı kapatmak için 1,1 trilyon TL ek bütçe çıkardı, vergileri artırdı. Şimdi sormak istiyorum, bu vergiler nereye harcanacak? Parası yetmediği için okumayan, yeterli beslenemeyen, kötü şartlarda yaşayan öğrencilerden daha acil olan bir sorunumuz mu var? Öğrenciyi merkezi alan bir politika anlayışına ihtiyacımız var. Öğrenciyi pasif, minnet ve yardım bekleyen bireyler olarak göremeyiz. Öğrenci bu sistemin merkezindedir. Öğrenci müreffeh olacak ki eğitimin kalitesi yükselsin. Öğrencilerin refah seviyesi iyileştirilmeden eğitim sisteminde hangi sorun çözülebilir. Eğitimin sorunlarını ortak akılla çözmeliyiz” şeklinde konuştu.

‘EŞİTSİZLİK ORTADAN KALDIRILMALI’

Sosyal devletin eğitim eşitsizliğini ortadan kaldırması gerektiğini söyleyen Kaya, “Bu ülke, köyden gelip iyi eğitim almış Cumhurbaşkanları, Bakanlar, bürokratlar çıkardı. Ülkenin en büyük şirketlerinde CEO’lar gördü. Bugün bunları görebiliyor muyuz? Öğrencinin refahının artırılmasından daha öncelikli bir sorunumuz yok. Evet, şimdi enflasyon konuşuyoruz, TL’nin değer kaybetmesini konuşuyoruz. Gerekli adımlar atılırsa TL kısa sürede değerlenir, enflasyon sorunu çözülebilir. Ama gençliğin kendi değerini kaybetmesi çözümü olmayan bir sorun. Çünkü geleceğimizi kaybediyoruz. Eğitim sisteminin merkezinde yer alan öğrencinin karnı doymadan, rahat uykusunu almadan, temel insani ihtiyaçlarını karşılayamadan hangi sorunu çözebiliriz? Sınav sistemini, eğitim sistemini her 3 senede bir değiştirerek eğitim sorunu çözülür mü?  Biz bu sorunun çözümü için şimdiden adım adım atarsak eğitim sisteminde 10 yılda iyileşmeler göreceğiz. Kısa vadede yurt ve barınma sorunu uzun vadede eğitim sorunu çözülmeli” dedi.

‘CUMHURİYETİMİZİN GELECEĞİ’

Her ilde bir üniversite açılmasının eğitimin ve üniversitelerin kalitesini düşürdüğünü ve barınma sorununu da gün yüzüne çıkardığını söyleyen Milletvekili Kaya, açılan her üniversitenin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar yurt yapılması gerektiğini belirtti. Kaya, “Buradan Gençlik Spor Bakanına, Milli Eğitim Bakanına ve ilgili yetkililere sesleniyorum. Üniversitelerimizde eğitim ve öğretim hayatının başlamasına sayılı günler kalmış durumda. Ne yazık ki sadece Antalyamızda on binlerce gencimiz en temel hakkı olan barınma hakkından mahrum kalacak. Milyonlarca sığınmacıyı ağırlayan, barındıran Devletimizin, kendi geleceği olan öğrencilerini çaresiz bir şekilde ortada bırakmamalıdır. Unutulmamalıdır ki sokakta bırakılacak, mağdur edilecek yalnız gençlerimiz değil Cumhuriyetimizin geleceğidir. Bir an önce ilgili Devlet görevlilerini Üniversite öğrencilerimizin barınma krizini çözmek için acil eylem planı oluşturup, hayata geçirmeye, orta ve uzun vadede ise kalıcı çözüm üretmeye davet ediyorum. Öğrencilerimizin yurt ve barınma sorununun hızlı bir şekilde çözüleceğine inanıyoruz. KYK yurtlarında 2 kişilik odaları 4 kişilik veya 6 kişilik yaparak kapasite sorunu çözülmez. Yurt sayılarını artırmak yerine, yurtlardaki ranza sayılarının artırılması sorunu çözmeyecektir” diye konuştu.

ÇAĞRIDA BULUNDU

“Gençlik ve Spor Bakanlığına verdiğimiz soru önergesinde öğrencilerin barınma sorununu nasıl çözeceklerini, ne gibi çalışmalar yaptıklarını sorduk, cevap bekliyoruz, konunun takipçisi olacağız” diyen Kaya, “Buradan çağrıda bulunuyor, çözüm önerimizi sunuyorum, kamu malıdır isteyen alsın kullansın” sözleri ile çözüm önerilerini paylaştı: “Gençlik ve Spor Bakanlığı yurt inşaatları tamamlanana kadar bina kiralama yoluna giderek barınma sorununu çözümü noktasında adım atılmalı Özel sektöre teşvikler vererek ekonomik durumu ne olursa olsun her öğrenciye hitap edecek özel yurtlar inşa ettirmeli. KYK yurtlarında ile özel yurtlarda aynı ve yüksek yaşam standardı ve makul fiyat standardı getirilmeli. Teşvik, düzenleme ve denetimlerle velilere güven telkin edecek şekilde özel yurtlar yapılmalı. 1250 TL olan kredi ve burs mutlaka 2500TL’ye çıkarılmalı KYK yurduna yerleşemeyen öğrencilere kira yardımı olarak aylık barınma desteği sağlanmalı. Acil olarak KYK yurtlarının koşulları ve yaşam şartları iyileştirilmeli Yerel seçimler yaklaşıyor, yalnızca Antalya değil tüm belediye başkan adaylarına çağrıda bulunuyorum. Toplu taşıma ücretlerinin üniversite öğrencileri için ücretsiz yapılmasını, internetin sınırsız limitsiz olmasını seçim vaatleri arasına koysunlar. Son olarak tekrar hatırlatıyorum. Üniversite gençliği Cumhuriyetimizin ve devletimizin geleceği ve teminatıdır. Geleceğimize sahip çıkalım. Onları çaresiz ve en doğal haklarından mahrum bırakmamak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.” HABER/GAZİ KARATAŞ