İyi yönetici olmanın, bilgi, tecrübe ve birçok güçlü kişisel özellik gerektirdiği açık. Diğer taraftan hep söylendiği gibi doğru ekip kurmak; çalışanları, doğru görev başlıkları altında konumlandırmak da işin en önemli ve sağlam atılması gereken adımlarından biridir. Sadece bu kadar mı? Elbette değil... Hedeflerin, tüm dengeler göz önünde bulundurularak belirlenmesinden tutun da, sık sık gündeme gelen firma imajı, iç dış müşteri memnuniyeti meselelerine kadar aklınıza gelecek her detay yönetici omuzunda iyi kurgulanırsa yeni dönem için itici güç, hatalı planlanırsa patlamaya hazır bir bomba ya da iyi ihtimalle sürekli yama isteyen bir kumaş olur.
İşi şansa bırakmak istemeyen yöneticiler, çoğunlukla başlıkları, yeni dönemin ihtiyaçlarını analiz ettikten sonra yönetici kadrosunda yer alan kişilere sorumluluk verip, proje yöneticisi olarak süreci takip etmeyi, dikkatini çeken alanlarda müdahalelerde bulunarak iyileştirmelere gitmeyi seçer. Sağlıklı yöntemlerden biri de ihtiyaç analizi ve gelişim alanları üzerinde çalışılması için sorumluluğu özel danışmanlık şirketlerine devrederek, uzmanlıklarından faydalanıp, iş birliği yapmaktır.
Yöntem ve kişiler her ne ve kim olursa olsun, bir yöneticinin her zaman geri bildirim almasının ve karşısındaki kişilerin uzmanlıklarına güvenmesinin, kendisi için de, işletmesi için de sağlıklı olduğunu düşünenlerdenim. Mikro yöneticilik yapmayı her alanda alışkanlık haline getirmiş kişiler ise, kaygılanmasınlar. ''Nihai karar nasıl olsa her zaman sizlerin. Sadece biraz elinize doladığınız ipleri gevşetin ve delege etmeyi deneyin.''
Yeni bir bilanço dönemine sayılı günler kala... Yıl kapanışına konu maddeler ha bitti ha bitecek telaşındayken, atlamamak lazım bu konuları diye aklıma gelen birkaç maddeyi not etmek istedim. Çok daha fazlası elbette sizlerin birikimlerinde saklı...
''Hallederiz bir şekilde'' düşüncesiyle, ertelenen konu başlıklarını beyaz bir kağıda dökelim bu aralar. Yeni yıl resminizi, haritanızı adına ne dersek diyelim o tabloyu bir çizin bakalım. Hani yapar ya insan kendisi için, ''Bu yıl yememe içmeme dikkat edeceğim'' ; ''Bu yıl çocuklarım için şunları yapacağım.''; ''Spora başlayacağım.''; ''Daha çok gezeceğim.''... İşte bunların benzerinden işletmenize de yapmak için geç kalmayın.
Kadrolarınızı bir gözden geçirin. Belki 2017'de politikanız küçülmeydi. Peki bu haliyle işler yolunda gitti mi? Yoksa daha büyük ve uzman bir ekip kurarak, daha sürdürülebilir bir verimlilik mi sağlamak isteğiniz? İnsan Kaynağı üstünde çalışırken, içerdeki personelin ihtiyaçlarını da not etmeyi unutmayın sakın. Gelişim alanları için bu yıl neler yapmayı planlıyorsunuz?
2017'de hangi alanlarda gerçekten iyiydiniz, nelerde daha iyi olunabilirdi bir bakın bakalım. Güçlü yönler yeni dönemde de sizin kurtarıcınız olmaya devam ederken, gelişim alanlarına yoğunlaşmak gücünüze güç katacaktır kuşkusuz.
2018'den beklentinize karar verin mesela. İşletmenizin stratejisi ne olacak? Yeni bir alanda daha varlık göstermek için doğru zaman 2018 mi sizin için? Yeni bir ürün, yeni bir şube, yeni bir sektör ya da... Yani koşup büyümek mi niyetiniz yoksa ekonomik şartlar doğrultusunda mevcudu korumak, çeyrek çeyrek önümüzü görerek küçük adımlar atmak mı ?
Marka bilinirliğinizle ilgili bir şeyler yapmayı planlıyor musunuz bu yıl? Reklam çalışmalarınız yeterli miydi? Yeni yıla yeni bir şeyler mi düşünmeli? Peki ya sosyal sorumluluk için neler yapmak niyetindesiniz? Bu yıl gerçekten doğru ifade edebildiniz mi kendinizi yoksa bu alanı biraz ertelemiş miydiniz?
Bunları ve daha fazlasını, artıları eksileri, olurları olmazları ekibinize de sormayı unutmayın. Belki ilk anda çekineceklerdir ama sorgulanıyormuş gibi hissetmedikleri, keyifli yöntemlerden birini uygulayarak, gerçek düşüncelerine ulaşabilir, onların gözünden, bambaşka pencerelerden de notlar çıkarabilirsiniz.
Çok hayalperest olmaya gerek yok herhalde değil mi? Bu yıl da, dilendiği gibi değil, beklendiği gibi bir yıl olacaktır. Ancak doğru kişilerle yolun başından sağlıklı planlar kurgulayarak, iyileri cebimize koyarken, eksik alanlarımızı da kabul edip geliştirmeye çalışarak, korkmadan ama dikkatli adımlar atarak, her geri bildirime açık, anlamaya çalışarak, ekibimizden beklediğimiz farkındalığı ve değişimi önce kendimizden başlatarak yeni yılda da iyi işlere imza atmak mümkün olacaktır, ne dersiniz?