Antalya Yaşam Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Vedat Şahin, bilgisayar başında uzun saatler geçirenlerin göz sağlığını tehdit eden ciddi bir sorunla karşı karşıya olduklarını vurguladı. Dr. Şahin, “Bilgisayar göz yorgunluğu sendromu, yani Computer Vision Syndrome, günümüzde ofis çalışanlarının yüzde 40-80'ini etkiliyor” diyerek, bilgisayar kullanımının göz sağlığında yarattığı problemlere dikkat çekti.
BİLGİSAYAR GÖZ YORGUNLUĞU SENDROMU
Bilgisayar göz yorgunluğunun yalnızca uzun süre ekran başında olmakla kalmadığını, aynı zamanda gözlük gereksinimlerinin de önemli bir rol oynadığını belirten Dr. Şahin, “Eğer küçük de olsa bir göz bozukluğunuz varsa, bu göz yorgunluğuna sebep olabilir. Örneğin, 0.50 gibi astigmat veya hipermetrop gibi küçük derecelerdeki bozuklukların düzeltilmesi, göz yorgunluğunu azaltabilir. Bazı kişiler, bu düşük numaralı gözlükleri bilgisayar gözlüğü olarak adlandırmaktadır.
Günümüzde artan bilgisayar kullanımı, tıp literatürüne yeni bir sendromun girmesine neden olmuştur. Bu sendrom, bilgisayar başında çalışan insanların yüzde 50-90'ını etkilemektedir. Sendromun temel nedeni, bilgisayar ekranındaki karakterlerin net ve keskin bir kenara sahip olmamasıdır. Kağıt üzerindeki karakterler net sınırlara sahip olduğu için gözlerimiz daha rahat odaklanabilirken, bilgisayar ekranındaki belirsiz sınırlar, gözlerin odaklanmasını zorlaştırır ve bu da ağrıya yol açar. Diğer bir sorun ise ekran ışığının çok yüksek olmasıdır. Yüksek ışık, gözleri yorarak bilgisayara bakarken göz yanmasına sebep olabilir” dedi.
GÖZ YORGUNLUĞUNA DAİR BELİRTİLER NELERDİR?
Bilgisayar başında uzun süre geçiren kişilerde sıkça görülen göz yorgunluğu belirtilerini Op. Dr. Vedat Şahin şöyle sıralıyor: “Gözlerde ağrı, yanma, batma, kızarıklık, baş ağrısı, göz seğirmesi, bulanık görme gibi şikayetler artmaya başlar. Ayrıca, bilgisayar kullanırken göz kırpma sıklığı azalır, bu da gözlerde kuruluk ve yanma hissine yol açar. Bu tür belirtiler, gözlerin aşırı yorulduğunu gösterir.”
GÖZ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN NE YAPMALIYIZ?
Göz sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken önemli noktalara değinen Dr. Şahin şu ifadelere yer verdi; “Öncelikle, tam bir göz muayenesinden geçmek gereklidir. Eğer bir göz bozukluğu (astigmatizm, hipermetropi veya miyopi) varsa, bu durumun tespiti yapılmalı ve tedavi edilmelidir. Ayrıca, gizli bir göz kayması (şaplık) varsa, bunun da tedavi edilmesi önemlidir. Bilgisayar karşısında çalışırken, bir dakika içinde gerçekleşen göz kırpma sayısı genellikle üçte bir oranına düşer. Kırpma sayısının azalması nedeniyle, açık kalan gözlerde artan buharlaşma gözlerde kuruluğa yol açar. Bu nedenle, gözlerinizi sık sık kırpmaya özen göstermeniz önemlidir. Kontakt lens kullanan kişilerde, daha önce var olan göz kuruluğu şikayetleri, bilgisayar kullanımının etkisiyle artabilir. Bu durum, gözlerde batma, yanma hissi ve lenslere karşı toleransın azalması gibi sorunlara yol açabilir. Böyle durumlarda, kontakt lenslerin değiştirilmesi veya gözyaşı takviyeleri gerekebilir. Bu tür durumlar için bir göz hekiminin değerlendirmesi oldukça önemlidir.”
‘GÖZ SAĞLIĞI İÇİN ÖNEM TAŞIYOR’
Ofis ortamındaki aydınlatmanın da doğru şekilde ayarlanması gerektiğini vurgulayan Dr. Şahin, “Çalışma ortamınızı düzenlemek, göz sağlığınız için hayati önem taşır. Aşırı ortam aydınlatmasından kaçınmak gerekir. Ekrandaki yansımaları azaltılmalıdır (pencerelerin perdesini kapatarak). Gözlük kullanıyorsanız, anti-refle kaplamalar ile fazla olan ışınlardan korunabilirsiniz. Nokta aralığı düşük olan LCD ekranlar seçiniz (0.28 mm veya daha küçük). LCD ekran arka aydınlatma ışığı en az 200 Hz olmalıdır” dedi.
‘MOLALARINIZDA AÇIK HAVADA ZAMAN GEÇİRİN’
Bilgisayar başında uzun saatler geçirmek, yalnızca gözlerinizi değil, genel sağlığınızı da olumsuz etkileyebileceğini söyleyen Dr. Şahin, “Her 20 dakikada bir, 20 saniye boyunca dinlenmek gereklidir. Bu dinlenmeyi, en az 6 metreden (20 feet) uzağa bakarak yapmalısınız. Bu kural, ‘20'ler kuralı’ olarak bilinir. Bilgisayar ekranından başınızı kaldırıp telefonunuza bakmak, gözlerinizi dinlendirmez, çünkü telefon ekranı yine yakındır. Diğer bir egzersiz ise 10-15 saniye boyunca uzaktaki bir cisme odaklanıp, ardından tekrar ekrana odaklanmaktır. Bu odaklanma değişimini 10 kez tekrarlayarak, gözlerinizi sürekli yakına odaklanmaya zorlamaktan kurtarmış oluyorsunuz. Molalarınızda, kapalı alanlarda durmak yerine açık alanda vakit geçirmek göz sağlığınız açısından olumlu etki yapmaktadır. Eğer zamanınızın çoğu bilgisayar başında geçiyorsa, göz muayenesini ihmal etmeyin. Bu muayene sonucunda alacağınız önlemler, bilgisayar göz yorgunluğu sendromu ve bilgisayara bakarken yaşadığınız göz yanması şikayetlerinizi azaltabilir” diye konuştu.