ANTALYA’NIN Kepez ilçesine bağlı olan Varsak semti günümüzde 12 bin 258 kişilik nüfusa sahip. Varsak, en çok dikkat çeken semtlerden biri. Varsak adı bazı kaynaklarda ‘varsah’, ‘farsah’, ‘farsak’ şeklinde geçmektedir. Osmanlı devleti döneminde Varsak Türkmen topluluğunun adı. Varsak Türkmenleri Mersin, Adana, Osmaniye, Tunceli, Aydın, Kayseri ve Antalya’da yaşamışlardır.
VARSAKLAR ANTALYA’YA NASIL GELDİ?
Tarih kaynaklarına göre, 2’nci Bayezid’in 1487 yılında Çukurova bölgesinde bulunan Varsakları kuşatmasıyla birlikte bu dönemde teke bölgesinin merkezi Antalya ve çevresi geniş otlaklarıyla kış aylarında pek çok Türkmen cemaatini kendine çekiyordu. Gerek bölgenin cazip bir otlak merkezi olması gerek Fatih ve Bayezid’in Karaman ilinde huzursuzluk yaratan cemaatleri dağıtma politikasının gereği olarak Varsakların bir kolu Antalya bölgesine gelmiştir. Teke sancağı ile ilgili 2’nci Bayezid döneminde düzenlenen tapu tahrir defterinde Varsak Yörüklerinin adı ‘cemaat-i yörükan-ı varsak’ adı ile geçmektedir.
15. yüzyılın sonlarında Antalya bölgesine gelen Varsaklar, Antalya 'nın 14 km. kuzeyinde bulunan ve zenginlik kaynağı zeytin bahçelerinin oluşturduğu büyük bir çiftlikle süslü antik Lyrboton Kome yöresine yerleştiler.
VARSAK BEYİ’NDEN GÜNÜMÜZE
Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik’e göre, bugünkü Varsak’ın adı 15. yüzyılın başında yöreye gelen Üçok boyundan Tatar Serdarı Baçu Han’ın 6 oğlundan biri olan Varsak Bey’den gelmiştir. O gün bu gündür bölgenin adı ‘Varsak’tır. Bölgede, o dönemde çok fazla yağ üretiminin yapıldığı yerleşimde yaşanmışlığın diğer izleri Lyrboton Kome Antik Kenti’nde görülüyor. HABER/ÇİĞDEM KORKAN