Yıl başı yaklaşırken, kasaplarda hareketlilik hiç olmadığı kadar az. Özellikle kırmızı et ve kırmızı et mamullerinde satışlar geçen senelere göre oldukça düşük seyrediyor. Düşen alım gücünün yanında, özellikle kırmızı etteki afaki fiyatlar vatandaşı kırmızı etten, dolayısıyla kasaplardan da uzaklaştırıyor.
Yıl başlarında genellikle beyaz et ve hindi etinin daha fazla tüketildiğini söyleyen Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Adnan İngeç, fiyatların yüksek olmamasına rağmen kırmızı etteki satışların oldukça düşük seyrettiğini söyledi.
KIRMIZI ET SATILMIYOR
Antalya Ticaret Borsası (ATB) Meclis Üyesi Adnan İngeç, “Geçtiğimiz yıllara göre satışlar oldukça düşük. Fiyatlar tabi ki de alım gücü düşen vatandaşımızı zorluyor ancak, kırmızı et özelinde bakıldığı zaman fiyatlar çok yüksek seyretmiyor. Hatta düşük bile denebilir. Ekonominin vatandaşlara olan bu etkisinden ve maddi anlamda zorlamasından dolayı kırmızı et satılmıyor” diye konuştu.
SATIŞ OLSA FİYAT ARTACAK
Yıl başı haftasında satışların bir miktar artabileceğinin altını çizen Adnan İngeç, “Yıl başı haftasında belki biraz artış olur ancak bu da geçen senelerdeki satış hareketliliğini yakalamamızı sağlayacak bir artış olmayacaktır. Alım gücünün düşmesinden dolayı devam eden bu durgunluk fiyatların da olağanın altında seyretmesine yol açıyor. Yani satışlar artsa fiyat artacak. Ama satış artmadığı için kırmızı et fiyatı da olması gerekenin altında seyrediyor. Alım gücündeki azalma fiyatların da düşük kalmasına yol açtı. Bu durumdan ne üretici ne esnaf ve de vatandaş memnun” dedi.
ÇÖZÜM SÜBVANSE
Hem üreticinin hem esnafın hem de tüketicinin kırmızı et fiyatlarından şikayetçi olduğunu söyleyen Adnan İngeç, “Hayvan üreticisi yem fiyatlarından, esnaf ve vatandaş da kırmızı et fiyatlarından şikâyetçi. Zincirde kimse mutlu değil. Bu işin çözümü sübvansedir. Devlet elini taşın altına koymalıdır. Geç kalmış olsa bile artık bu hamle yapılmalıdır. Enerjide yüzde 60- yüzde 70’lere varan sübvanseler yapılıyor ise temel gıda maddelerinden olan ette de bu yapılabilir. KDV’yi düşürdüğün zaman et fiyatları vatandaşların alım gücünün yetebileceği yerlere doğru inerse hem üretici ürettiğinin karşılığın alır, hem esnaf kazanır hem de vatandaş kırmızı et yer” diye konuştu.