Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, kredi ve kredi kartı borçları için yapılandırma kararı almış. Buna göre, kredi kartlarında birikmiş borçlar 60 aya kadar vadeyle yapılandırılabilecekmiş. Aynı zamanda kredi kartı minimum ödeme limitleri de değişmiş ama fakat borca faiz eklenecek, yani borç yapılanması artı faiz yükü. Aman ne iyi borçla borç yapılandırma, bu sistem vatandaşa mı bankalara mı kıyak? BDDK sadece ödenemeyen kredi kartı borçlarına değil, ihtiyaç kredilerinin de yeniden yapılandırmasına yönelik bir karar almış. Düzenleme kredi borçlarına 60 aya kadar vade imkanı tanıyormuş. Ayrıca kart borcunun yüzde 50'si ödenmeden kart limitleri de artırılmayacakmış. Bu 'müjdeli’ sistem, 1 Kasım'dan itibaren yürürlüğe girecekmiş. Haydi, bakalım kolay gelsin!
***
BDDK'dan borçla borç yapılandırma sistemi. Buna göre, bireysel kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını ödeyemeyenler için 60 aya kadar yeniden yapılandırma imkanı getirilmiş. Bireysel kredi kartı dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyenler, mevcut kredi kartı borçlarını 60 aya kadar taksitlendirebilecekmiş. Ve de her ay ödenecek taksit tutarı, o aya ait asgari ödeme tutarına eklenecekmiş. Dahası yapılandırılan borcun yarısı ödenene kadar, ilgili bankada bulunan kredi kartı limitleri de artırılmayacakmış. Mış muş falan.
***
Şimdi bu sistem bankalara mı yoksa vatandaşa mı yar olur? Yapılandırma desen ne olacak ki faizi yükseltecek. Vatandaş borcu borçla kapatacak, iyi de en temel ihtiyaçlarını kredi kartı ile gideren 12 bin 500 lira aylık ile emekli mi, 17 bin 2 lira maaş ile asgari ücretli mi ödeyebilecek? Konu malum oldukça teknik ve matematiksel. Ekonomistler, bu 60 ay vade konusunu hesap ediyor ve bir örnekle izah ediyor ‘100 bin liralık kredi borcunun faizi 167 bin lira oluyor. 60 aylık ödeme, faiz üstüne faiz bindiriyor’. Peki, bu durum borçlu vatandaşın yararına mı zararına mı? Cevap sizde olsun.
***
Elbette ağır bir faiz yükü. De, bankalar da BDDK'nın aldığı kararı, babasının hayrına desteklemiyor! Peki, bir de dürbünün tersinden bakalım, borçlu vatandaşlar ve bankalar açısından bu yapılandırma, kredi borçlusu tüketiciyi rahatlatır mı, artan faiz yüküne karşın. Zira aynı zamanda kredi kartı minimum ödeme limitleri de değişecekmiş. Ve Kasım ayından itibaren kredi kartı faiz oranları, borç oranlarına göre belirlenecekmiş. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, kredi kartlarındaki asgari ödeme oranında da limite göre değişikliğe gitmiş. Ne diyelim, hayırlısı olsun diyelim.