Türkiye, doktor başına düşen doktor sayısında oldukça gerilerde yer alıyor. Öyle ki, OECD'nin verilerine göre Türkiye'de bin kişiye 2,2 doktor düşüyor. OECD ortalaması ise 3,7 doktor. Bu rakamlara göre, kişi başına düşen doktor sayısında Türkiye, OECD üyeleri arasında son sırada bulunuyor.

Dünya geneline bakıldığı zaman Türkiye’nin konumu daha net anlaşılıyor. Zira, Türkiye 1000 hasta başına düşen 2,2 doktor sayısı ile Kolombiya, Şili, Meksika, Romanya, Bulgaristan gibi ülkelerin çok çok gerisinde yer alıyor.

Bu durum randevularda da kendini net olarak gösteriyor. Zira, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde çeşitli polikliniklerdeki doluluk oranları şaşırtıyor. Randevu almak için hastanenin internet portalına giriş yapan vatandaşlar, Haziran ayının sonlarına kadar uygun randevu olmadığını ifade ediyorlar.



Hastanenin göz hastalıkları polikliniğinden randevu almak isteyen bir kişinin temmuz ayına kadar beklemesi gerekiyor. Sistemdeki verilere göre bugünden itibaren haziran ayının 26’sına kadar uygun bir doktor ve saat bulunmuyor.

Aynı durum hayati önem arz eden kardiyoloji polikliniği için de geçerli. Bu poliklinikten randevu alarak muayene olmak isteyen bir vatandaş, en yakın 27 Haziran 2025 tarihinde randevu alma şansı yakalayabiliyor. Üstelik o randevu da kesin değil. Zira sistem gereği en son alım izni 26 Haziran 2025 gününe kadar veriliyor. Bir başka deyişle, sistemin izin verdiği bütün gün, saat ve doktorlar dolmuş durumda.

SİGORTAMIZ VAR RANDEVU ALAMIYORUZ 
Hastaneden randevu alamayan bir vatandaş, “Sağlık sigortamız var hastaneden faydalanamıyoruz o zaman bizim maaşımızdan sağlık sigortası kesintisini yapmasınlar. Biz o paralarla özel hastaneler gidebilelim. Hayati hastalıklar için doğal olarak bekleyemiyoruz. Bekleyemeyince, mecburen özele gitmek durumunda kalıyoruz. Ancak özel hastane fiyatları da herkesin malumu. Bu duruma bir çözüm bulunması gerekiyor“ ifadelerini kullandı.

Muhabir: SELİM ÇELİK / ÖZEL HABER