OKULLARIN açılmasına sayılı günler kala eğitim sistemindeki eksikliklere dikkat çeken Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) Antalya Şube Başkanı Tülin Koç, “Siyası iktidar 4-6 yaş çocuklara dini eğitim verilmesi için ÇEDES adı altında bir projeyi uygulamaya soktu. 13 yaşından küçük çocuklara dini eğitim verilmesinin bilimsel ve pedagojik olmadığı bilinmesine rağmen ‘dinine ve kinine sahip çıkan nesiller yetiştireceğiz’ söylemleriyle siyasal İslam ideolojisi iktidarını kalıcılaştırma çalışmalarına hızla devam etmektedir. Ayrıca seçmeli derslerde yapılan değişikliklerle haftada 8 saat olan seçmeli adı altında zorunlu seçmeli dersler 16 saate kadar çıkarılmış, çocuklarımızın gelişimi açısından önemli olan dersler, seçmeli olmaktan çıkarılmıştır” ifadelerini kullandı.
‘PARAN KADAR EĞİTİM ANLAYIŞINA GEÇİLDİ’
Bir ülkede herkesin eşit koşullarda yararlanabileceği bir eğitim hakkından bahsedebilmek için, eğitimin fiziksel ve ekonomik yönden erişilebilir olması gerektiğini söyleyen Koç, “Eğitime erişim hakkını düzenleyen her türlü ulusal/uluslararası yasa/sözleşme, devletlere bu hakkın ayrım yapılmaksızın sağlanması yükümlülüğünü getirmektedir. Anayasa'nın 42’nci maddesine göre parasız olan zorunlu eğitimi sağlaması gereken devlet, bırakın bunları karşılamayı, kademe kademe eğitimden çekilmiştir. 2002'de özel okulların devlet okullarına oranı yüzde 2 iken bugün bu oran yüzde 25'e yükselmiştir. Kamusal eğitimin güçlendirilmesi gerekirken paran kadar eğitim anlayışına geçilmiştir. Devlet okullarına, yurtlarına ayrılmayan eğitim bütçesinin eğitim yatırımları yerine özel okullara çeşitli adlar altında transfer edilmesi ülkenin tüm yurttaşlarının vergilerinin, emeğinin kamu yararına aykırı bir şeklide kullanılması anlamına gelmektedir. Ayrıca devletin asli sorumluluğu olan kamusal eğitim hakkının herkes için eşit koşullarda ulaşılabilir olması sağlanmalıdır” dedi.” dedi.
VELİ-DER’DEN ÇAĞRI!
Öğrenci Veli Derneği olarak devlet organlarına ve yerel yönetimlere acil çağrımızdır;
· ÇEDES ve benzeri uygulamalardan derhal vazgeçin, yapılan tüm protokolleri iptal edin.
· Önceliğiniz çocuklarımız olmalıdır. Kamu kaynakları çocuklarımızın sağlık, beslenme, barınma, ulaşım gibi temel ihtiyaçlarına aktarılmalıdır.
· Dezavantajlı bölge okulları başta olmak üzere çocuklarımıza en az bir öğün yemek ücretsiz olarak verilmelidir. Meyve ve süt ihtiyaçları ara öğünler olarak karşılanmalıdır.
· Ücretsiz sağlıklı ve erişilebilir su olanağı bütün okullarımıza sağlanmalıdır.
· Ücretsiz ulaşım ve barınma gereksinimleri karşılanmalıdır.
· Sağlık Bakanlığı, ilgili bölümlere bütçe ayırmalıdır. Çocuklara sene de 2 kez yaz ve kış tam kan tahlilleri yapılarak aileler bilgilendirilmeli ve sağlıklı nesiller yetiştirilmesi devlet politikası haline gelmelidir.
· Gelecek nesillerin mutlu; kendine, ailesine ve topluma faydalı bireyler yetişmesi için son derece önemli olan çocuk ergen ve ruh sağlığı ile ilgili çalışmalara hızla başlanmalıdır. HABER/ÇİĞDEM KORKAN