ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in söyleşisine göre, Antalya’nın turkuaz suları ve muhteşem doğasıyla ünlü gözde ilçelerinden Konyaaltı, son yıllarda gösterdiği hızlı değişimle dikkatleri üzerine çekiyor. Konyaaltı’nın batı kıyılarında bulunan ve eski köy evlerini bünyesinde barındıran Hurma Mahallesi, geleneksel ve modern dokuların harmanlandığı ayrıcalıklı bir konuma sahip. Bu evler, bölgenin tarihine tanıklık etmesinin yanı sıra mahalleye ayrı bir kimlik katıyor. Huzur dolu sokakları ve çevresindeki zengin doğal güzellikleriyle, Antalya’nın kalbinde saklı bir hazine gibi parıldıyor. Hurma Mahallesi, Antalya’nın gözde bölgelerinden biri olup net tarihi bilinmese de yaklaşık 300 yıl önce ilk yerleşimlerin başladığı biliniyor. O dönemde genellikle tarımla uğraşan halk, hayatlarını sakin ve doğa dostu bir şekilde sürdürmüş. Ailesinin buraya yerleşen ilk bölge sakinlerinden olduğunu söyleyen Hurma Mahallesi Muhtarı Faruk Kıldıran, “Ailem buraya yerleşen ilk kişilerdendi. Çocukluğumda Hurma’dan başlanıp Liman Mahallesi’nin sahillerine kadar pamuk ekilirdi. Ayrıca her yerde de alabildiğine portakal ağaçları bulunurdu” dedi.
HIZLI VE BÜYÜLEYİCİ DÖNÜŞÜM
Hurma, hızlı büyüse de planlı ve kimlikli bir yapıda olmasının burayı bir cazibe merkezi haline getirdiğini belirten Muhtar Kıldıran, değişim sürecini bu sözlerle paylaştı: “Son 15 yılda, Hurma Mahallesi inanılmaz bir dönüşüm geçirdi. Artan göç ve turizm hareketliliği, mahalleyi modern bir kentsel merkeze dönüştürdü. Mahalle de başlatılan altyapı çalışmaları, modern konut projeleri ve ticari alanlar, bölgeye yeni bir soluk getirdi. Bu sayede yerel ekonomi de canlandı.
HURMA’NIN KİMLİĞİ VE CAZİBESİ
Mahallenin hızlı gelişimine rağmen, kimliğini ve geçmişini korumasından duyduğu memnuniyeti vurgulayan Kıldıran, “Hurma, modernleşirken aynı zamanda mahalle dokusunu ve kültürel mirasını muhafaza ederek özgün bir kimliğe kavuştu. Hala bazı bölgelerde portakal ağaçlarının oluşturduğu bahçeler bölgenin yerel dokusunu yansıtıyor. Ayrıca 71 yıl önce kurulan Hurma köy kahvehanesi de varlığını devam ettiriyor. Her ne kadar sosyal alanlarda son yıllarda artış yaşansa da bölgenin yerel halkının kendi geleneklerini devam ettirebilecekleri yapıların da varlığını koruyoruz. Bu durum Hurma’nın tarihine saygı gösterildiğinin en önemli işaretlerinin başında geliyor.”
CAZİBE MERKEZİ OLARAK YÜKSELİŞ
Modern şehir hayatına uygun altyapısıyla mahallenin şehir sakinleri ve yerleşik yabancılar arasında büyük ilgi uyandırdığını belirten Muhtar Kıldıran, “Hurma Mahallesi, aynı zamanda ticari potansiyeliyle de öne çıkmaya başladı. Artan ticari faaliyet ve yatırımlar, bölgenin ekonomisine katkıda bulundu ve istihdam imkânlarını genişletti. Bu durum da farklı milletlerden on binlerce yabancıyı bölgeye çekti. Mahalle sahip olduğu kimlikli yapısını da zenginleştirerek, bölgeyi yabancılar için tercih edilen bir yerleşim merkezi haline getirdi.”
GELECEĞE YÖNELİK VİZYON
Muhtar Kıldıran, geleceğe dair heyecanını ve umutlarını dile getirirken, sürdürülebilir büyüme ve koruma dengesini sağlamak için çalışmaların devam ettiğini söylüyor. Kıldıran, “Konyaaltı’nın sağlık hizmetleri açısından önemli bir merkez olma hedefi var. Bu doğrultuda başlatılan 150 yatak kapasiteli Konyaaltı Devlet Hastanesi projesi, mahalleye büyük bir değer katıyor. Boğaçay Caddesi üzerinde de yapımına yakın zamanda başlanılacak olan Diş Hastanesi gibi projeleri ile de bölge adeta yatırım merkezi haline geldi. Ayrıca 112 çağrı merkezi de hizmetlerini burada yürütüyor. Beklentiler Geçmişten günümüze uzanan bazı sorunlara da değinen Muhtar Kıldıran, “Bölge 1994 yılında imara açıldıktan sonra devletin ilgili kurumları, kamu için okul, hastane, kreş, park, sosyal ve spor tesisleri için rezerv alanlar bırakmıştı. Bu alanların büyük bölümü hala atıl bir şekilde durmaktadır. Tapuda mülkiyet hakkı gerçek kişilerde olsa da kullanım ve yapılaşma resmi kurumların elinde. Kişiler, burayı satamıyor ve kullanamıyor ama vergisini veriyor. Devlet de buraları kamulaştırarak gerçek kişilere kamulaştırma bedelini ödemediği için çok sayıda açılmış dava var. Bu durum kamu binalarının yapılması planlanan projelerini geciktiren önemli unsurların başında geliyor.
HURMA MAHALLESİ HAKKINDA BİLGİLER
Hurma Mahallesi, büyük nüfusu ve renkli yapısıyla dikkat çekiyor. 40 bine yaklaşan nüfusuyla şehrin en büyük mahallesi olma özelliğine sahip olan Hurma, aynı zamanda en fazla yabancının yaşadığı yer olmasıyla da biliniyor. 2019 yılında bölgede yapılan inşaat çalışmaları sırasında şaşırtıcı bir keşfe de imza atıldı.
İnşaat çalışmaları sırasında alanda bulunan lahit mezar, uzmanlar tarafından incelenmek üzere Antalya Müzesi’ne taşındı ve koruma altına alındı. Arkeologlar, bu keşfin bölgede başka tarihi eserlerin de bulunabileceği ihtimalini değerlendirse de şu ana kadar bu konuda yapılmış resmi bir araştırma olmaması, bölgedeki potansiyel tarihi zenginlikleri keşfetme konusunda büyük bir muamma olarak karşımıza çıkıyor. Hurma Mahallesi, sadece tarihi dokusu ve modern yaşamın birlikteliği ile değil, doğal güzellikleriyle de göz kamaştırıyor. Ayrıca mahalle ormanlık alanlar, temiz havası ve yeşilin her tonunu barındıran doğasıyla, stresli yaşamın yorgunluğunu atanların uğrak noktası haline geliyor. Doğal güzellikleri ve canlı sosyal hayatıyla bölgenin incisi olan Hurma Mahallesi, çekim merkezi olmaya devam ediyor.