Yahudi Sokak Kaleiçi’nde nerede?

Sokak isimlerinin pek önemi yoktur. Sadece postacı ve turistler ilgilenirler bu sokak isimleriyle.

Tabii bir de 'ben' ilgilenirim; merakla!

Yirmi yıldan fazladır Kaleiçi'nde yaşayınca birçok şeylerle karşılaşıyorsunuz. Birçok konuda gözlemler yapıp bunları hep 'not' almaya çalışmışımdır. Bu notlarıma 'foto not' da eklemişimdir hep.

Turistlerin çoğu eskiden ellerindeki kitaplardan bakarak Kaleiçi'ni kimseye bir şey sormadan gezerlerdi. Bazıları da 'Tourism Information' bulabilirse ellerine verilen gazete büyüklüğündeki şehir içi haritadan ufacık bir köşedeki Kaleiçi sokaklarını bulur ama okuyamazdı.

SOKAK İSİMLERİ

Benim bu konuda pek fazla bilgim yok ama ben de hep merak ederim; bu isimleri kim koydu diye... Hesapçı Sokak, Akarçeşme Sokak, Civelek Sokak, Musalla Sokak, Tabakhane Sokak ki; bu aynı isimde 'iki' sokak var! Gibi...

Hediyelikçi dükkanlarında ayrıca Kaleiçi haritaları da satılırdı. Turistler bu haritalardan da alarak Kaleiçi'ni gezerlerdi.

Bazı turizmcilerin A4/A5 boyutlarında kendi yaptırdıkları haritalardan da istifade eden turistler hala bugün bile varlar.

SOKAK İSİMLERİ HATALI

Harita hazırlayanlar 'kopyala/yapıştır' sistemiyle iş yaptıklarından herkes birbirinin aynı haritayı çoğaltıp durunca 'yanlış yazılmış sokak isimleri' çoğaldıkça çoğalmaya başladı!

Kaleiçi'ndeki bir müzenin yaptırdığı haritada; 'Hamitefendi Sokak' yerine 'Hanım efendi Sokak' yazınca dikkatimi çekmişti.

Bu merakla turistlerin ellerindeki haritalar dahil birçok haritayı incelemeye başladım. Değişik sokak isimleriyle beraber; olmayan sokak çizimleri de çıkmaya başladı.

Bunları çıkartanlara söylememe rağmen; maalesef kurum adına basılan tüm haritalarda 'yanlış sokak isimleri' aynen tekrarlandı.

Sefa Hamamı sahibi Mustafa Bey; bu konuda benim ikazlarımı dinleyip sokak isimlerini iyice kontrol ettikten sonra kendi broşür haritasını bastırdı.

Ben yıllardır yol soranlara hep bu haritadan gidecekleri yerleri tarif ediyorum.

İNTERNETTEKİLER DE YANLIŞ

Maalesef bu hatalı sokak isimlerini internete konulan haritalarda da görmek mümkün!

'YAHUDİ SOKAK ve AYA İRİNİ' diye Kaleiçi'nde bir sokak ismine rastlayanınız var mı?

Nereden bulup yazıyorlar bu isimleri ve kimler koyuyor bu sokaklara şaşırmamak mümkün değil!

MAALESEF!

Belediyelerimiz ve bu haritaları bastıranlar da aynen bunlar gibi insanlara hep yanlış bilgiler vermiş oluyorlar.

Tamam, belki o sokaktan hiçbir zaman geçmeyecek ve sormayacaklar olabilir ama bu demek değildir ki 'biz hep aynı hataları' tekrarlayıp duralım!

Böyle bir mantık olabilir mi acaba?

NE YAPALIM?

Turistik harita ve bilhassa Kaleiçi haritası bastıracak olanlar ve internete yükleyecek olanlar; bundan sorumlu bir belediye veya valilikten 'örnek' ve yüzde 100 kontrol edilmiş yerlerden almalıdırlar.

Ve böyle bir özenle hazırlanmış harita duyurulmalı ve Kaleiçi'nin girişlerine ve içerideki kavşak köşelerine 'pano' şeklinde konulmalıdır.

SEN HAKLISIN AMA!

Sizler böyle bir fikri tasdikliyorsunuz ama belediyelerden bu haberi, mesajı kaç kişi okuyacaktır ve bu fikrimizi uygulayacaktır?

Şu benim yazdıklarımı acaba kaç resmi görevli okuyup olumlu veya olumsuz fikirlerime katılıyorlardır?

Bir? İki? Bilemediniz belki üçtür.

Okuyan olmadığı için bu 'yanlış sokak isimleri' hep böyle sürüp gidecektir.

KESİK MİNARE'NİN KAPISI

Adı 'Kesik Minare' olan ve önündeki sokağa bile bu ismi verilen harabe halindeki bu yer; bazılarına göre çok güzel 'restore' edilmiş oldu.

Ve ibadete açıldı.

Kaleiçi küçük bir yer olmasına rağmen tüm Antalya'daki camiler gibi ezan, 'en son ses ayarında' okunuyor.

Caminin girişindeki çukura düşmemek için hiçbir şey yapmamaları hayret verici!

Ve daha düzgün ve temiz bir şekilde yapılacak bazı ufak duyuruların kağıt bantlarla kapılara yapıştırılması gelip geçenleri de şaşırtıyor.

Ve 'Kesik Minare' adının akıbeti ne olacak?

Bir bilen var mı?

Kesik Minare konusunda Kültür ve Turizm Bakanı'mız acaba ne diyor?

Ve Hıdırlık Kulesi'ndeki kazılar ne zaman bitecek, turizme açılacak mı?

Kaleiçi'ni gezenlerin merak ettikleri konular bunlar!