HER yıl 17 Haziran  ‘Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü’ kapsamında birçok etkinlik düzenlenerek kuraklığa dikkat çekiliyor. Uzmanlar yakın gelecekte dünyanın en büyük sorunlarından birinin kuraklık olduğunu söylüyor. Dünya Su Stresi Haritası’nda (WRI), Türkiye’nin 2040 yılına gelindiğinde su kıtlığı çekeceği ve iklim krizinden en fazla etkilenecek ülkelerden biri olacağı belirtiliyor. Ayrıca Türkiye’nin yer altı sularının çok ciddi risk altında olduğu ve kuraklığı çok şiddetli şekilde yaşayacağı da ifade ediliyor. Su sorununda 17 ülke ise 'aşırı yüksek derecede' gösteriliyor. Türkiye ise 27'nci sırada, 'yüksek derecede' en riskli ikinci kategoride yer alıyor.

kurak

BİRÇOK ŞEHİR ŞİDDETLİ KURAKLIK RİSKİ BARINDIRIYOR
Türkiye'de 1940 yılından bu yana hazırlanan Meteoroloji raporlarına göre, son 8 yılda aşırı hava olayları rekor seviyede arttı. Aralık-Mayıs 6 aylık raporlarına göre ise Türkiye'nin önemli bir kısmında 'olağanüstü', 'çok şiddetli', 'şiddetli' kuraklık verileri dikkati çekti. Yayımlanan rapora göre, son 6 ay içerisinde kuraklık seviyesi yükseliyor. Birçok ilde ‘şiddetli kuraklık’ ifadesi yer almaya başladı. Rapora göre Şırnak, Batman, Bitlis, Mardin, Hakkari, Kahramanmaraş, Osmaniye, Kilis, Hatay, Adana, Mersin, Karaman şiddetli kuraklık alarmı veriyor. Kuraklığın Mersin gibi Akdeniz Bölgesine yayılması ise durumun çok vahim olduğunu gösterir nitelikte. Haritada Muğla, Tokat, Tekirdağ şehirlerinde kuraklık riskinin fazla olduğu görülüyor.

kuraklık

ANTALYA’DA KURAKLIK RİSKİ
Meteoroloji raporuna göre, Antalya normal yağış alan şehirler arasında görülüyor. Son 6 ay içinde yağış oranının arttığı görünen Antalya’da önceki yıllara oranla ise yağış oranının düştüğü tespit edildi. Uzmanlar, Antalya’nın kuraklık ve çölleşme ile ilgili kalkınma planı hazırlayıp uygulamasını tavsiye ediyor. HABER/ ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin