GÜNDEM

Yangınlara karşı sağlık uyarısı!

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şube Eş Başkanı Şükran İçöz, son günlerde Türkiye genelinde artan orman yangınlarının insan sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerini vurgulayarak açıklamalarda bulundu

ANTALYA’DA ve Türkiye’nin dört bir yanında son günlerde birçok orman yangını çıktı. Çıkan orman yangınlarını endişeyle takip ettiklerini belirten Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şube Eş Başkanı Şükran İçöz, “Maalesef bu yangınların büyük kısmı alınmayan tedbirler nedeniyle çıkmaktadır. On binlerce canlının yaşamına mal olan, doğayı tüm canlılar için yaşanmaz kılan bu olayların sebepleri araştırılmalıdır. Ekolojik yıkımı önleyecek adımların bir an önce atılması çağrımızı yineliyoruz” dedi.

KASITLI ÇIKARILAN YANGINLARA DİKKAT!

Ülkenin dört bir yanında orman yangınları ve anız yangınları görüldüğüne dikkat çeken İçöz, kasıtlı çıkarılan ya da uygun olmayan enerji nakil hatları sebebiyle çıkan yangınlara karşı uyarıda bulundu. İçöz, herkesi doğayı ve tüm canlıları korumaya davet ettiğini söyledi.

Orman yangınlarının halk sağlığı sorununu da beraberinde getirdiğini ifade eden Şükran İçöz, yangın dumanının solunmasının insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirtti. Dumanın ahşap ve diğer organik maddeler yandığında oluşan gazların ve ince partiküllü maddelerin karışımından oluştuğunu söyleyen İçöz, “Dumandan kaynaklanan en büyük sağlık tehdidi ince parçacıklardır. Bazı mikroskobik parçacıklar akciğerlere derinlemesine nüfuz edebilir. Ve bunlar gözlerde yanmadan, burun akıntısından, ağır ve kalıcı kalp ve akciğer hastalıklarına kadar çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Parçacık kirliliğine maruz kalma, kanser ve erken ölümle de bağlantılıdır” ifadelerine yer verdi.

'CİDDİ SORUNLARA YOL AÇIYOR'

Orman yangınları sonucu oluşan dumanın kanserojen parçacıklar içerdiğini belirten İçöz, bu maddelerin sağlık tehdidi oluşturduğunu vurguladı. İçöz, yangın dumanının insan sağlığı üzerindeki etkilerini şu şekilde anlattı: “Kısa süreli partikül madde maruziyetinin, göz ve solunum yolu tahrişinden başlayıp akciğer fonksiyonunda azalma, akciğer iltihabı (zatürre), bronşit, astım ve diğer akciğer hastalıklarının alevlenmesi gibi daha ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını, kalp yetmezliği gibi çeşitli kalp damar hastalıklarını ağırlaştırdığını, hatta erken ölümlere neden olduğunu gösteren fazlasıyla kanıt mevcuttur.”