ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Antalya Sütçüler, Yoğurtçular ve Dondurma İmalatçılar Esnaf Odası Başkanı Bahattin Ekin, süt üretimi ile ilgili açıklamalarda bulundu. Antalya’nın süt üretiminde kendine yetemediğini söyleyen Oda Başkanı Bahattin Ekin, “Azalan küçük ölçekli süt üreticileri ve tekelleşen büyük ölçekli süt firmalarıyla birlikte fiyatlarda yukarı doğru tırmanmaya başladı. Üretici kazanmıyor, tüketici pahalıya alıyor. Kazanan aradaki aracılar” ifadelerini kullandı.

Başkan Ekin

ÜRETİCİ YÜZDE 80 AZALDI

Yapılaşma baskısıyla birlikte tarım arazilerinin konut ve ticaret alanlarına dönüşmesine neden olduğu ve bu durumun küçük ölçekli süt üreticilerini ekonomik olarak zor durumda bıraktığı belirten Başkan Bahattin Ekin, “Antalya’da küçük ölçekli süt üreticilerine baktığımızda 15 yıl öncesine göre yüzde 80’lik bir kayıp yaşandığını görüyoruz. Hayvancılıktan kazanamayan ve gittikçe şehir içinde kalan bu yerlerdeki üreticiler, çareyi ya gitmekte ya da arazilerini satmakta buluyor. Bu durumda üreticilerin azalmasına ve bunun sonucu olarak da süt üretiminin azalmasına neden oluyor. Bu durumun sonucu olarak, Antalya artık kendi süt ihtiyacını karşılayamaz duruma geldi. İhtiyacımızı karşılamak içinse artık Burdur ve Isparta gibi yakın illerden artık süt alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kentleşme Baskısı

ÜRETİCİ DE TÜKETİCİ DE MUTSUZ
Süt fiyatlarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Ekin, artan süt fiyatları nedeniyle üretici ve tüketicinin de mutsuz olduğunu belirterek, “1 litre süt fiyatı marketlerde 30 lira seviyelerine kadar çıksa da üretici memnun değil çünkü üreticinin eline litre başına net 13,5 lira geçecek. Üretici bu parayı da hemen alamadığı gibi 1 ay sonra alabiliyor. Zaten kazanamayan üreticinin eline 1 ay sonra geçen para da enflasyon altında ezilerek değer kaybettiği için burada üretici iki kere zarar etmiş oluyor. Tüketici kısmına baktığınızda onlarda haklı olarak fiyatların yüksekliğinden şikâyet ediyor. Burada üretici de, tüketici de aslında kendilerine göre haklılar. Burada kazanan büyük ölçekli firmalar ve aracılar oluyor. Fiyatların aşağıya inebilmesi için kesinlikle üreticilere destek sağlanması gerekiyor. Özellikle yem fiyatlarında yerel ve merkezi yönetimlerin destek vermesi gerekiyor ki, üretici ayakta kalabilsin ve üretimini sağlayabilsin. Aksi durumunda hem üretici sayısı gittikçe azalacak hem de fiyatlar yukarı doğru çıkmaya devam edecektir” şeklinde konuştu.

GENÇLER ÜRETİME TEŞVİK EDİLMELİ
Başkan Ekin “Yaşanan ekonomik zorluklar nedeniyle gençler bu mesleği yapmak istemiyorlar. Üretmek yerine maalesef şehre gelip asgari ücretle bir işte çalışmayı tercih ediyorlar. Bunu sorgulamamız gerekiyor. Hayvancılık meşakkatli ve gerçekten yapılması emek isteyen bir meslek. Burada emeğinin karşılığını alamayan insanlarda doğal olarak farklı sektörlere yöneliyorlar. Gençlere ve bu mesleği devam ettirecek kişilere teşvik ve destek sağlanmadığı sürece ileri de küçük ölçekli süt üreticisi bulamayacağız, kalmayacaklar” dedi. Ekin ayrıca, kırsal alanlarda okul ve sosyal alanlarında genişletilerek kırsaldan, kente göçün engellenmesini gerektiğini vurguladı.

Kaynak: ANTALYA EKSPRES GAZETESİ