ZOOM üzerinden yapılan Et Ürünleri Alt komisyon toplantısına kasapların taleplerini iletmek üzere Türkiye Kasaplar Besiciler Et ve Et Ürünleri Federasyon Başkanı ve Antalya Kasaplar Odası Başkanı Osman Yardımcı katıldı. Yardımcı, esnafın sorunlarını gıda kurulu toplantısında dile getirdiklerini ifade ederek, ikinci toplantı sonrası netleşecek olan kararları kamuoyu ile paylaşacaklarını duyurdu.
DOSYA OLARAK SUNULACAK
Sosyal medya hesabında toplantıda geçici verilen kararları yayınlayan Başkan Yardımcı, “Kasaplarda üretim miktarının kısıtlanması şartıyla bile olsa kasap sucuğunun üretimine izin verilmesi, dökme kanatlı eti satışına gerekli hijyen koşullarına uymak kaydıyla geçmiş yıllarda olduğu gibi yeniden izin verilmesi taleplerimizi anlattık. Bahsi geçen taleplere ilişkin Türkiye Kasaplar Federasyonunca detaylı bir dosya hazırlanarak komisyonda görüşülmek üzere Bakanlığa iletilmesini istedik” ifadelerini kullandı. 
ESNAFIN SORUNLARINI SIRALADI
Esnafın sorunlarını maddeler halinde paylaşan Yardımcı, “Bakanlığımızca ısıl işlem görmüş kanatlı sucuğunda kalsiyum kriteri ile ilgili yapılmış kontrollü üretim çalışmasının çıktısı olarak, Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et Karışımları ve Et Ürünleri Tebliğinin 5'inci maddesinin 16'ncı fıkrasının 'MAKE kullanılmayan ürünlerde kalsiyum miktarı, çiğ kanatlı eti ve kanatlı kıymada 150 mg/kg, hazırlanmış kanatlı eti karışımlarında 250 mg/kg, ısıl işlem görmüş kanatlı sucukta 400 mg/kg, emülsifiye kanatlı eti ürünleri dahil olmak üzere diğer kanatlı eti ürünlerinde ise 350 mg/kg' geçemez şeklinde düzenlenmesini istedik.  Toplam et proteini analizi yapılamadığından tebliğde yer alan ve toplam et proteinine bağlı olarak düzenlenmiş olan yağ, nem gibi ürün kriterlerini toplam et proteininden bağımsız hale getirecek çözüm önerilerine yönelik araştırma yapılarak bir sonraki toplantıya hazırlıklı katılım sağlanmasına ve bir sonraki toplantı tarihinin mail yoluyla komisyon üyelerine bildirilmesine karar verilmiştir” dedi.  

Muhabir: ÇİĞDEM KORKAN/ÖZEL HABER