ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Kekova’da yapılmak istenilen imar planına çok sayıda dernek, vatandaş ve Mimarlar Odası’ndan itiraz yükselmiş ve ardından konu mahkemeye taşınmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın imar planının mahkemeden çıkan iptal kararında ‘Planın şehircilik ilkeleri, kamu yararı ve koruma-kullanma dengesi açısından uygun olmadığı’ belirtildi.
ANTALYA BOZMADI KONYA BOZDU
Antalya’nın Kekova ile Kaş arasında bulunan özel çevre koruma statüsündeki bölge için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan 1/25 binlik imar planı, mahkeme kararıyla iptal edildi. Mimarlar Odası Antalya Şubesi ve yedi kişi tarafından açılan davada, Antalya 5’inci İdare Mahkemesi ilk aşamada planın iptal talebini reddetti. Bunun üzerine dosya Konya Bölge İdare Mahkemesi’ne taşındı. Üst mahkeme, planın doğal yapıyı bozacağı, bölgedeki özel koruma statüsünü tehdit edeceği ve kamu yararını gözetmediği gerekçesiyle iptal kararı verdi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kaş Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Ahmet Murat Akoy, “Söz konusu plan, Limanağzı’nda yapılaşma öngörüyordu ve içinde sit alanlarının da bulunduğu özel koruma bölgesini ‘eko turizm’ adı altında yapılaşmaya açıyordu. Biz de bu nedenle dava açtık. Üç ayrı bilirkişi raporunda planın olumsuz etkileri belirtilmesine rağmen akademisyenlerden oluşan bir heyet olumlu rapor verdi ve ilk mahkeme kararında talebimiz reddedildi. Ancak biz dosyayı üst mahkemeye taşıdık ve Konya Bölge İdare Mahkemesi, planın doğal yapıyı bozacağı ve kamu yararına aykırı olduğu gerekçesiyle iptal kararı verdi. Bu kararla birlikte davayı biz kazandık” dedi.
HAKLI ÇIKTIK
Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nden yapılan açıklamada, doğal ve kültürel değerlerin tahribine neden olacak, kamu yararının değil, kişi yararının öncelendiği imar planının iptal edildiği belirtilerek, “Yine haklı çıktık” denildi. Açıklamada, planın bölgede yapılaşmaya yol açacağı, kara yolu yapımıyla bölgenin tabii ve özel statülü fiziki yapısının ve doğal bitki örtüsünün bozulacağı dile getirildi. Yapılaşmanın ve ulaşımın bu kesimde insan yoğunluğunun artmasına sebep olacağı, karadan ve denizden siluet algısının bozulmasına ve doğal sit alanı özelliklerinin kaybolmasına neden olacağı ifade edilen açıklamada, sit alanlarını tahrip edeceği ve yapılacak eko-turizm alanındaki turizm tesislerine yönelik imalatların çevreyle uyum içermediği; bütüncüllüğün sağlanamadığı kaydedildi. Ayrıca yapılaşma dolayısıyla yol/ulaşım, pis su- temiz su, elektrik ve benzeri altyapı hizmetlerinin, bunların iletimi ve taşınması maksadıyla gerçekleştirilecek inşai faaliyetlerin doğal topoğrafyayı tahrip edeceği kaydedildi. Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Hasan Çerçiler, plan ile bölgede çok sayıda villa ve benzeri turizm tesisi gibi yapıların amaçlandığını belirterek, “Çivi dahi çakılamaz bu bölgelerin eko turizm tesisleri adı altında yapılaşmaya açılmasının önüne geçildi” dedi.
DOĞA KURTARILDI
Bilirkişi raporunda, bölgede kara yolu bulunmadığı ve ulaşımın yalnızca deniz yoluyla sağlandığı hatırlatılarak, yapılacak yolların ve yapılaşmanın doğal peyzaja zarar vereceği vurgulandı. Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Hasan Çerçiler, iptal edilen planın bölgede villa ve turizm tesisleri gibi yapılaşmalara yol açacağını belirterek, “Çivi dahi çakılamaz bu bölgelerin eko turizm tesisleri adı altında yapılaşmaya açılmasının önüne geçildi” dedi. Mahkemenin iptal kararıyla, Kaş-Kekova bölgesinin doğal ve kültürel değerlerinin korunmasına yönelik önemli bir adım atılmış oldu.