Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sadece Afrika'da bu yıl maymun çiçeği hastalığı yani mpox virüsü ile bağlantılı 537 ölüm yaşandı, toplam vaka sayısı ise 15 bin 600'ü geçti. Bu, geçen yıl boyunca kıtada görülen toplam vaka sayısının şimdiden geçildiği anlamına geliyor. Bu da ilan edilen acil durumun gerekliliğini gözler önüne seriyor. Dünya Sağlık Örgütü 2022 yılında da maymun çiçeği için küresel acil durum ilan etmişti. O dönemde Türkiye'de virüsle bağlantılı beş vaka görüldüğü açıklanmıştı.

Dünya Sağlık Örgütü 2022 yılında da maymun çiçeği için küresel acil durum ilan etmişti. O dönemde Türkiye'de virüsle bağlantılı beş vaka görüldüğü açıklanmıştı. Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu güncel salgınla ilgili Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Maymun çiçeği ve Covid-19 ile ilgili gelişmeleri takip ediyoruz. Ancak şu anda herhangi bir alarm durumumuz söz konusu değil" dedi.

MAYMUN ÇİÇEĞİ NEDİR?

Uzmanlar şu anki salgının virüsün farklı bir varyantından kaynaklandığını söylüyor ve bunun öncekilere göre daha tehlikeli bir varyant olduğundan endişe ediyor. Bu virüs veya salgın yeni bir hastalık değil. Yaklaşık 75 yıldır bilinen bir virüs. Ancak bu kez durum geçtiğimiz 75 yıldan biraz daha farklı…

İlk olarak 1950'lerde Orta Afrika'da tespit edilen maymun çiçeği, nadir görülen bir virüs. Çiçek hastalığına benzer bir hastalığa neden oluyor. Ancak maymun çiçeği görülen kişilerde hastalık daha hafif geçiyor ve uzmanlar bu durumda bulaşma olasılığının daha düşük olduğunu söylüyor. Virüs genellikle tropik yağmur ormanlarının yakınındaki Batı Afrika ülkelerinde görülüyor. Virüsün, Batı Afrika ve Orta Afrika olmak üzere iki ana türü var.

Batı Afrika'da görülen "Clade II" adlı daha hafif bir mpox türü, 2022 yılındaki küresel salgına da bu virüs yol açmıştı. Şu anda dünyanın korktuğu ise "Clade 1" adı verilen yeni bir varyant ve bunu alt kolu. Bu varyant Orta Afrika'da endemik bir tür olan bu virüsün alt kolu olan. "Clade 1b" ise mevcut salgında görülen yeni ve daha şiddetli olan varyant olarak biliniyor.

BELİRTİLER NELER?

Afrika kökenli bu hastalığın belirtileri su çiçeği hastalığı ile benzer olabilir. O yüzden belirtmekte fayda var ki, bahsedilen semptomlara sahip olsanız dahi, su çiçeği olma ihtimaliniz, maymun çiçeğine yakalanmış olma ihtimalinden daha yüksek.

Maymun çiçeğinin semptomlarına geldiğimizde, ilk belirtiler arasında ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı ve kas ağrıları yer alıyor. Ateş düştükten sonra, genellikle yüzde başlayıp vücudun diğer bölgelerine, en yaygın olarak da avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebiliyor. Aşırı kaşıntı yapan veya ağrılı olabilen döküntüler değişip farklı aşamalardan geçebiliyor ve sonunda kabuk oluşturup dökülüyor. Bazen döküntüler deride iz bırakabiliyor. Enfeksiyon genellikle kendiliğinden iyileşiyor ve yaklaşık 14-21 gün sürüyor.

CİNSEL TEMASA DİKKAT

Mpox, enfekte kişiyle yakın temas yoluyla insandan insana yayılıyor. Ciddi vakalarda lezyonlar tüm vücuda, özellikle de ağız, göz ve cinsel organlara yayılabiliyor. Cinsel ilişki, cilt teması ve enfekte kişinin yakınında konuşmak veya nefes almak da buna dahil. Virüs açık yaralar, solunum yolu ya da gözler, burun veya ağız yoluyla da bulaşabiliyor. Virüsün bulaştığı çarşaf ve nevresim, giysiler ve havlular gibi nesnelere dokunarak da hastalık yayılabiliyor. Maymunlar, sıçanlar ve sincaplar gibi enfekte hayvanlarla yakın temas da başka bir tehlike unsuru. 2022'deki küresel salgın sırasında virüs çoğunlukla cinsel temas yoluyla yayılmıştı. Vakaların yüzde 96'sının görüldüğü Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ndeki mevcut salgın da cinsel temastan kaynaklanıyor.

RİSK ALTINDA MISINIZ?

Vakaların çoğu cinsel olarak aktif olan kişilerde ve erkeklerle cinsel ilişkiye giren erkeklerde görülüyor. Birden fazla partneri olan veya yeni cinsel partneri olan kişiler de risk altında olabilir. Ancak sağlık çalışanları ve aile üyeleri de dahil olmak üzere, semptomları olan biriyle yakın teması olan herkes virüsü kapabilir. Mpox virüsü olan kişilerle yakın temastan kaçınılması ve virüsün olduğu yerlerde bulunanların ellerini sık sık yıkaması tavsiye ediliyor. Mpox olan kişiler, vücudundaki döküntüler kaybolana kadar kendilerini izole etmeli. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), iyileştikten sonra 12 hafta boyunca cinsel ilişkiye girerken önlem olarak prezervatif kullanılması gerektiğini söylüyor.

AŞISI VAR MI?

Pandemide en çok merak edilen konu aşı konusu idi. Bu hastalıkta da ilk olarak aşı konusu insanların kafasında soru işareti olarak beliriyor. Bu noktada, Çiçek hastalığında kullanılan tedavi yöntemleri Mpox için de yararlı olabilir, ancak ne kadar etkili oldukları henüz yeterince bilinmiyor. Mpox salgınları, enfeksiyonları önleyerek kontrol altına alınabilir. Bu da aşılama yoluyla yapılabiliyor. Şu anda Mpox için üç aşı bulunuyor ancak bunlar sadece risk altındakiler veya enfekte bir kişiyle yakın temasta bulunanlara veriliyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yaygın bir aşılama programı tavsiye etmiyor. Ne kadar koruma sağladıklarını anlamak için yeni Mpox varyantlarına karşı aşıların daha fazla denenmesi gerekiyor.

DSÖ son dönemde ilaç üreticilerinin, henüz onaylanmamış olsa da Mpox aşılarını ihtiyaç duyulan ülkelerde acil durumlar için kullanıma sunmalarını istedi.

Muhabir: Selim Çelik/Haber