Yeni yılın gelmesiyle vergiler, cezalar, harçlar ve primler gibi devlete yapılan ödemelerde artışlar oldu. Bunun yanı sıra asgari ücret ve buna bağlı maaşlarda da ücret artışları yaşandı. Bu ücret artışlarının birçoğumuzun sağlıklı kalabilmek ya da sağlığımıza kavuşabilmek için ürün tedarik etmek adına sık sık uğradığımız eczanelere de yansıyıp yansımayacağı merak konusu oldu.

Eczanelerde satılan ilaçların fiyatlarını genel olarak ilaçtaki döviz kuru belirliyor. İlaçların fiyatlarını etkileyen bu euro kuru, dövizdeki artış ve piyasa ihtiyaçları göz önüne alınarak bazı dönemlerde güncelleniyor. Konu ile alakalı Ekspres’e özel açıklamalarda bulunan Antalya Eczacı Odası Başkanı İsmail Erçin Uzman Eczacı İsmail Erçin, yeni yılda yakın zamanda bir döviz kuru güncellemesi beklenmediğini, ancak kur güncellemesi olmadan eczanelerin ve ilaç firmalarının sürdürülebilirliğini sağlamalarının zor olacağını, bu sebeple önümüzdeki aylarda kur güncellemesinin gelebileceğini söyledi.

YIL İÇİNDE ARTIŞ OLABİLİR
Eczacı Odası Antalya Şube Başkanı Uzman Eczacı İsmail Erçin, “İlaçta kur değişimleri zaman zaman oluyor. 25 Ekim 2024 tarihinde ilaçta döviz kuru yüzde 25 oranında arttırılmıştı. O arttırımı içeren kararnamede 2025 yılı içerisinde ilaçların satın alındığı döviz bazında bir artırım olmayacağı söylenmişti. Ancak piyasanın bunu kaldırabileceğini zannetmiyorum. Benim düşüncem, yıl içerisinde ilaçtaki döviz bazında bir artırıma gidilebileceği yönünde. İlaç döviz kurunda güncelleme olursa, ilaç fiyatları tabi ki artar” dedi.

İLAÇ YOKLUKLARI ARTABİLİR
İlaç döviz kurundaki artırımın olmaması durumunda piyasadaki ilaç bulunamama durumu, yani 'ilaç yokları'nın da artabileceğini söyleyen Başkan Erçin, “İlaç yokları, döviz kurundaki düzenleme sonrası azalmıştı. Ama böyle devam ederse ilaç yokları, yani ilaç bulunamama durumu artacaktır. 25 Ekim’de yayınlanan kararnamede ‘2025 yılı içinde ilaç döviz kurunda güncellenme olmayacak’ dendi, ancak her şey arttı. Asgari ücret arttı. Eczanelerin yatırdığı Bağ-Kur ücretleri arttı. Eğer ilaç ücretlerinde bir artış olmazsa, bu sefer de ilaç üreticileri ve aracılar üretim yapıp piyasaya ilaç sürmezler. Niye zararına iş yapsınlar? Bu durumda ilaç yokları yine artar” diye konuştu.

YOKLUK YÜZDE 10 İLE SINIRLI
Başkan İsmail Erçin, “Şu anda yüzde 7 ile yüzde 10 arasında, aradığınız ilacı bulamayabilirsiniz. Pandemide bu oran yüzde 40’lara kadar dayanmıştı. O anlamda bakıldığında durumun çok kötü olduğunu söylemek doğru olmaz. Belirli bir ilaç kategorisinde yokluk yok. Bir dönem burun spreyinde böyle bir sorun yaşanmıştı. Bazı dönem antibiyotiklerde yaşanıyor. Bu, ham madde durumu ve üreticinin tasarrufu ile alakalı bir durum. Eczacılar ile çok da alakası olan bir konu değil” ifadelerini kullandı.

KAÇAK ÜRETİM İLE ALAKALI KONUŞTU
Bugün Antalya'da yapılan büyük bir operasyonda ele geçirilen 235 binden fazla ecza maddesi ile alakalı da konuşan Antalya Eczacılar Odası Başkanı İsmail Erçin, “Ecza materyalleri ve ilaçların kaçak üretilebildiğini biliyoruz. Her konuda kaçak üretim var. Bu her yerde oluyor. Üstelik sadece ilaç değil, tıbbi malzemelerde de kaçak üretim yapılıyor. Bu konuda kolluk kuvvetleri ve savcılarımıza güveniyoruz. Bugün olduğu gibi, bunların önüne geçebileceklerini biliyoruz” dedi.

‘OTORİTELER SESİMİZİ DUYSUN’
‘Sağlık otoritelerinin sesimizi daha fazla duyması gerekiyor’ diyen Başkan Erçin, “Bizim çok güzel önerilerimiz, problemleri çok makul şekilde çözecek fikirlerimiz var. Gerek Tarım Bakanlığı, gerek Sağlık Bakanlığı, Türk Eczacılar Birliği’nin ve meslek odalarımızın sesini duyarlarsa, problemler ortadan kalkacak ve daha ferah, içerisinde maddi manevi sorunların olmadığı daha güzel işler yapacağız” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Muhabir: SELİM ÇELİK / ÖZEL HABER