Denizlerimizi Kirletmemek Temiz Tutmak ve Korumak İçin Neler Yapmalıyız?

Denizlere Çöp atılmamalı, atanlara engel olunmalı.

Kıyıdan 12 mil açığa kadar yiyecek maddesi de denize atılmamalı.

Yakıt alırken veya motor yağını değiştirirken denize mazot, benzin ya da yağ dökülmesini önlemek için her türlü önlemi alınmalı.

Limandayken, mümkün olduğunca karadaki tuvaletler kullanılmalı. Teknemizdeki pis su tankının, limanda varsa sahil pis su toplama tankına pompalanmasını sağlanmalı. Bu işlemin yapılabilmesi için tekneye pis su emme flanşı ve düzeneği yaptırılmalı ve kıyıdan 12 mil açığa kadar denize hiçbir şekilde pis su basılmamalı.

Denize pis su basarken de en az 4 mil hızımızın olmasına özen gösterilmeli. Seyirde deniz memelilerini (yunus, balina vb.) gördüğümüzde onlara zarar vermemek için dikkatli olunmalı ve teknenin daha dikkatli seyri sağlanmalı.

Dip yapısına zarar vermemek için demir yeri dikkatle seçilip deniz çayırlarına demir atılmamalı.

Fosfat oranı düşük, çevreye hiç olmayan ya da zararı azaltılmış 'Kostik ve Solvent' içermeyen denize özel kimyasallar ve deterjanlar kullanılmalı.

Günlük çöpün, geri dönüşüme gönderilebilecek olanları diğerlerinden ayrılmalı.

Bakım, onarım işlerinden kaynaklanan atıklar usulüne uygun şekilde bertaraf edilmeli, hiçbir şekilde denize atılmamalı,

Yanık yağ, eski akü-batarya gibi geri dönüştürülebilir malzemeler ilgili kurumlara teslim edilmeli.

Eski zehirli boya temizlenirken, teknenin altına muşamba vs. serilmeli, zehirli boyanın denize akmasına kesinlikle engel olunmalı, aksine davrananlar uyarılıp bilgilendirilmeli.

Trol ile balıkçılık yapanlar Sahil Güvenliğe ihbar edilmeli.

Denizlere vidanjörler ile foseptik boşaltanlar ilgili devlet makamlarına şikayet edilmeli.

Deniz temizliği ile ilgili devlet ya da gönüllü kuruluşlara maddi manevi destek verilmeli.

Deniz dibi ve deniz yüzeyi temizlik çalışmalarına maddi manevi destek verilmeli.

DENİZLER ÇÖPLÜĞÜMÜZ DEĞİL!

18 Eylül'de TURMEPA Gönüllüleri ile kıyılarda buluşalım.

Bildiğiniz gibi DenizTemiz Derneği/TURMEPA olarak her yıl çeşitli uluslararası etkinliklere katılmaktayız. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da Ocean Conservancy adlı sivil toplum kuruluşunun ana yürütücülüğünü yaptığı ve 100'ün üstünde ülkeden yüzbinlerce gönüllünün katıldığı 'Uluslararası Kıyı Temizleme Etkinliği-International Coastal Cleanup (ICC)'nin Türkiye Koordinatörlüğü'nü TURMEPA olarak biz üstlenmiş durumdayız.

Planlanan kıyı ve deniz dibi temizlikleri için gönüllülerimiz ve denize gönül vermiş deniz sevdalıları ile kıyılarımızı Türkiye'nin birçok noktasında temizlemeyi hedefliyoruz.

Bu organizasyonu hep beraber var ettiğimiz için destekleriniz bizim için önem kazanmaktadır.

Bu yıl 18 Eylül 2021 Cumartesi günü Konyaaltı Sahili 1 Nolu Plaj'da düzenlenecek kıyı ve deniz dibi temizlikleri için gönüllülerimiz ile kıyılarımızı temizlemeyi hedefliyoruz ve tüm vatandaşlarımızı etkinliğimizde yer almak üzere davet ediyoruz.

Deniz varsa,hayat var!

TURMEPA / Deniz Temiz Derneği Antalya Şubesi Başkanı İzzet ÜNLÜ