ANTALYA’NIN Serik ilçesine bağlı olan Yeşilyurt Mahallesi, Antalya il merkezine 44 km, Serik ilçesine 9 km uzaklıktadır. Antalya’nın Kepez ilçesinde de aynı isimde bir mahalle bulunuyor. Ancak haberimize konu olan mahalle Serik’te yer Yeşilyurt mahallesidir. Mahallede, Türkler dönemi Anadolu Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev’in 1207 yılında Antalya ile Sillyon’u fethetmesiyle başlamıştır. Bu fetihten sonra Sillyon’un adı Türk kaynaklarına Karahisar- ı Teke olarak geçiyor. Selçuklu ve Beylikler dönemine ilişkin ayrıntılı bilgi olmamakla beraber Karahisar-ı Teke’nin kuzey kesiminde bulunan Tekke Köyü’nde Balıbey Zaviye’sinin bulunduğunu bilinmektedir.

YEŞİLYURT DEĞİL, AYANOZ

Yeşilyurt mahallesinin önceki adının ‘Ayanoz’ olduğu kaynaklarda yer alıyor. Peki, bu isim nerden geliyor? Muhammet Güçlü’nün ‘Serik’te (Antalya) bir ağa köyü: Ayanoz  (Yeşilyurt) köyü ve Kerimoğulları hakkında düşünceler’ adlı makalesinde yer alan bilgilere göre,  1530 yılı verilerine göre Serik’e 54 haneden oluşan Ayanos adlı yörük bir grup gelir.15. ve 16. yüzyıl Osmanlı kayıtları incelendiği zaman o dönemde Ayanos, Ayanoz adının Cumhuriyet döneminde 1961 yılına kadar Ayanoz şeklinde kullanıldığını görülüyor.

ayanos

YOL ANLAMINA GELEN MAHALLE!

Macit Selekler’in hazırladığı rapor Ayanoz isminin kökeninin bulmanın mümkün olmadığını, eski Rumca isimlerden kalmışa benzediğini ifade eder. Aya Sofya, Aya Yorgi bağlamında düşünüldüğü zaman Ayanoz isminin Aya Noz’dan geldiğini ve bir Hristiyan azizini ifade ettiğini söylemiştir. Ama Eskiçağ Tarihi uzmanı olan Prof. Dr. Turan Kaçar Ayanoz’un Ayanos şeklinde de kullanıldığını ifade etmiştir. Ayrıca Kaçar, Aya-nos’ta geçen nos ifadesinin yol anlamına gelebileceği gibi nosos’un hastalık, numos kelimesini ise mera ve  otlak anlamına geldiğini ifade etmiştir. Mahallenin bulunduğu yeri göz önüne alarak tahlil edildiğinde yol ve meranın birleşiminden olabileceği yüksek ihtimal.

AYANOZ, YEŞİLYURT OLARAK DEĞİŞTİRİLİR!

Uzun süre kullanılan Ayanoz adı, İttihat ve Terakki ile başlayan Cumhuriyet döneminde devam eden Türkçe ’ye uymayan yabancı isimleri değiştirme anlayışı çevresinde değiştirilmiştir. Ayanoz adı da uzun yıllar sonra Yeşilyurt olarak değiştirilmiştir. Ama resmi evraklar 1929-1944 yıllarında hala Ayanoz adını kullanmaktadır. Demokrat Parti döneminde de böyle kullanıldığı görülmektedir. 1960’ların başında Yeşilyurt adı toplum tarafından kullanıldığı resmi evraklarda görülüyor. HABER/ÇİĞDEM KORKAN

 

Editör: Uğur Keskin