16 TEMMUZ her yıl ‘Dünya Yılan Günü’ olarak kutlanıyor. Yılanların öldürülmemesi ve türlerinin azalmaması için farkındalık oluşturuluyor. Yılanlar, kemirgenleri ve diğer zararlıları avlayarak ekosistemin korunmasında önemli bir rol oynadığı için dünya için çok önemli bir hayvan. Yılanlar etkili avcılardırlar ve her alanda doğa dengesinin korunmasında hayati bir rol oynarlar.

TÜRKİYE’DE 47 TÜR YILAN!

Yılanlar Antarktika ve çoğu ada dışında dünyanın her yerinde bulunur. 520 cins ve 3 bin 900'ün üzerinde tür ve tanımlanmış on beş familyası bulunmaktadır. Büyüklük aralığı 10 cm uzunluğundaki küçücük Leptotyphlops carlae türünden 7.6 metre uzunluğa erişebilen pitonlar ve anakondalara kadar değişiklik gösterir. Son keşfedilen Titanoboa cinsinin fosili 15 metre uzunluğunda. Yılanların Kretase döneminde hem kazıcı hem de sucul kertenkeleden evrimleştiği düşünülmektedir. Yılanların Türkiye'de 47 türü bulunur.

anadolu

ANADOLU ENGEREĞİ SADECE ANTALYA’DA!

Anadolu Engereği yılanı Dünya'da sadece Antalya’nın Elmalı ilçesinin 20 km doğusundaki Kohu Dağı bölgesinde dağılım gösterir. Antalya’da görülen bu yılan türü zehirlidir. Anadolu Engereğinin fiziksel özellikleri şöyledir: Baş kısmı ovaldir ve diğer bazı engerek türlerinin tersine çok belirgin bir boyun bölgesi yoktur. Başın üstü belirgin plaklar ve küçük pullar ile örtülüdür. Baş üstünde ve yanlarında koyu şerit şeklinde lekeler mevcuttur. Sırt bölgesinin rengi genel olarak zemin rengi, zeytin rengi ve grimsidir. Sırt deseni, köşeleri yuvarlak hatlı zikzak şerit şeklindedir. Karın rengi erkeklerde daha iri olacak şekilde siyah beneklidir. Dişilerde gerek sırt gerekse karın zemin rengi hafif kahvemsidir. Boyları ortalama olarak 35-43 cm kadar olur. HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin