Yılbaşı akşamı için vatandaşlar hazırlıklarını sürdürürken Diyetisyen Mehmet Çelik, verilecek ziyafet için dikkat edilmesi gereken noktaları dile getirdi. Yılbaşı akşamında yemek tüketimi konusunda dikkat edilmesini vurgulayan Diyetisyen Mehmet Çelik, "Öncelikle alkol konusunda çok aşırıya kaçmamak gerekiyor çünkü yılbaşı gecesinde alkol tüketimi abartılıyor. Mutlaka buna dikkat edilmelidir. Bunun dışında çok ağır kızartmaların tüketilmemesi gerekli. Aslında bu günü Ramazan ayı gibi düşünebiliriz. İlk önce çorba ile başlayıp biraz ara verilmesinin ardından yemeğe devam edilmeli. Et, tavuk ya da balık ürünlerinden yani protein ihtiyacının karşılandığından emin olunmalı. Bunun dışında bir çerez yenilecekse aynı anda diğer cips gibi diğer abur cubur çeşitlerinin yenmemesi gerekmekte" ifadelerine yer verdi.

1 OCAK İÇİN HAFİF BİR BESLENME

31 Aralık gecesinde besin tüketimi konusunda abartıya kaçan vatandaşlar için de önerilerde bulunan Diyetisyen Çelik, "Oldu ki aşırıya kaçıldı yılbaşı sonrası yani 1 Ocak sabahı sağlam bir kahvaltı ile güne başlanmalı. Burada da karbonhidrat tüketiminden kaçınılarak yumurta, peynir gibi protein odaklı dengeli bir öğün yenilmeli ve en fazla 1 ya da 2 dilim tam buğday ekmeği tüketilmeli. Öğlen ve akşam öğünlerini de hafif bir şekilde atlatmaya özen göstermeliyiz. Salata ve çorba tarzı yemeklerle hafif öğünler sağlanabilir. 31 Aralık'ta ağır bir öğünün ardından 1 Ocak'ta hafif beslenmeye dikkat etmemiz gerekiyor” dedi.

 

UYUMADAN 1 SAAT ÖNCE YEMEK KESİLMELİ

Yılbaşı ziyafetini bir nevi iftara benzeten ve ara vererek yemek yemenin önemli olduğunun altını çizen Diyetisyen Mehmet Çelik, "Bu durum biraz da Ramazan beslenmesine benziyor çünkü orada da ağır iftarlar yapılabiliyor. Dediğim gibi yılbaşında da aralık vererek tüketim yapılması gerekli ve ne olursa olsun yatmadan en az 1 ya da 2 saat önce yemek yemeği kesmemiz daha sağlıklı olacaktır" açıklamalarında bulundu.  HABER/AYSU DURSUN

Editör: Uğur Keskin