Coğrafyanın kuzeyinde her zaman ilim, bilim, sanat, zenginlik ve refah, güneyinde açlık, bilgisizlik, yoksulluk ve savaş olmuştur. Coğrafyanın kuzeyi, sömürgesi güneyi açlığa, savaşa, yoksulluğa götürmüştür.
Ve son yıllarda yoksulluk ayağa kalkmış, güneyden kuzeye doğru göç başlamıştır. Bıçak kemiğe dayanmış, açlık başkaldırmıştır. Refahı kuzeyde arayan milyarların göç dâhil ölümü göze alarak her yolu denediklerinin farkındasınızdır. Dünyanın başındaki en büyük dert bugün için budur; Yoksulluk.
'Ne yapalım, bölgemiz sıkıntılı', ya da 'Baksana çevremiz yoksul dolu' kaderciliğinin bittiği bir dönemden geçiyoruz.
O zaman ne yapmak gerekiyor?
Coğrafyalar ülkelerin kaderini belirliyor ancak ülkeler de o kaderi değiştirebilecek güce sahip olmalı.
Türkiye acaba bu coğrafyada kaderini değiştirmek istediği için mi bu kadar sıkıntılı?
Bunu doğru mu yapıyor, doğru yapıyor da yolu mu yanlış?
Amerika ve Avrupa'nın, Türkiye'ye 'Kontrol altında tutulması gereken ülke' muamelesi yaptığını biliyoruz. Biz de etrafımızdaki ülkeler içinde taraf tutuyoruz. Tutmakla kalmıyor, her türlü yardıma ve özel işbirliğine giriyoruz. Yönetim anlayışı olarak, dışımızdaki sorunlara da iç işimiz gibi öncelik veriyoruz.
'Bir güç ne kadar büyük olursa olsun, yalnızlaştıkça güçsüzleşir' derler.
Yanlış mı? Yalnızlaşmadık mı? Mücadelemizde hangi ülkeler yanımızda yer alıyor, bir iki ülke dışında Kuzeyden bir ülke gösterebilir misiniz?
***
Dünyanın en mutlu 10 ülkesi sıralaması yıllardır değişmiyor. Norveç'in ardından Danimarka, İzlanda, İsviçre, Finlandiya, Hollanda, Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya ve İsveç geliyor. ABD ise 14'üncü sırada yer alıyor. Norveç ve Danimarka dünyanın en mutlu ülkeleri! Sadece yıllara göre ikisi yer değiştiriyor.
En mutsuz ülkeler ise Orta Afrika Cumhuriyeti, Brundi ve Tanzanya.
Türkiye 155 ülke arasında 69'ncu sırada.
***
Laura alışveriş merkezi önünde kırmızı ışık yanıyor, duruyorum. Çocuklar, gençler, yaşlılar sarıyor arabanın etrafını. Ellerinde mendiller, su şişesi, çiçek. Kadının kucağında bebek, elinde bir kâğıt parçası; 'Açız'
Güzeloba kavşağında, Işıklar'da, Konyaaltı'nda. Hani neredeyse her kavşakta, dört yol ağzında bu böyle. Her trafik lambasının altında bir veya birkaç tanesine rastlarsınız. 'Bu sadece Antalya'da mı böyle?' derseniz, tabii ki hayır.
Tüm ülkede manzara budur; Geleceğimiz, kırmızı ışıkta!
Birileri beşiği tıngır mıngır salladıkça, o çocuklar için kırmızı ışık hep yanacak.
Bizler de uzatılan o mendillerle gözyaşlarımızı silmeye devam edeceğiz. Onlara birileri yeşil ışığı yakıp yol göstermedikçe, o ışık hep kırmızı yanacak.
Siz bir ışık görüyor musunuz?
Değiştiremeyeceğimiz çok şey olsa da, değiştirebileceklerimiz için çaba göstermeliyiz