YÖRESEL Ürünler ve Coğrafi İşaretler Araştırma Derneği kurucusu Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu sosyal medyada yayınladığı paylaşımda YÜciTA’nın yayın organı olan YÜciDER-Gİ’nin dünyanın en prestijli ödüllerinden biri olan ‘Gourmand Award’da dünyanın en iyi 2’nci dergisi seçildiğini söyledi. Tekelioğlu, “1995 yılından bu yana düzenlenen, 205 ülkenin katıldığı ve her yıl yemek kültürüne yönelik dünyanın en iyi kitaplarının seçildiği Gourmand Ödülleri, “Gourmand Award”da YÜciDER-Gİ dünyanın en iyi 2’nci dergisi seçildi. YÜciTA olarak çok mutluyuz çünkü bu özel sayıyı Cumhuriyetimizin 100’üncü kuruluş yıl dönümü nedeniyle Türk halkına armağan ettik” dedi.
YÜCİDER-Gİ NEDİR?
Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Araştırma Derneği(YÜciTA), YÜciDER-Gİ, 2019 yılı başında faaliyete geçirdi. Türkiye’de coğrafi işaretler konusundaki yayınların kısıtlı olması, YÜciDER-Gİ’nin yaşama geçirilmesini tetikleyen temel unsur oldu. Bilimsel makalelere de açık olmasına karşın YÜciDER-Gİ hakemli ve bilimsel bir dergi değil. Coğrafi işaretlerle ilgili yayın kurallarına uygun olan her yazı dergide yer alıyor. İlk sayısı 2021 yılında çıkan derginin ikinci sayısı 2022’de ve basımı yapılacak olan üçüncü sayısı ise 2023’te çıktı. YÜciTA kurucusu Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, derginin yılda bir defa çıkarıldığını ancak Türkiye’nin en kapsamlı dergisi olduğunu söylüyor.
HABER/ÇİĞDEM KORKAN