YUNANİSTAN’IN bu yıl yaşadığı birçok sorunun turizmini etkilediğini belirten Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz, kendi bloğunda Yunanistan turizmini değerlendirdi. Yavuz, Yunanistan’ın konaklama vergisini kaldırdığını ancak onun yerine daha yüksek ‘iklim’ vergisini getirdiğini söyledi.

recep yavuz

‘YUNANİSTAN İÇİN 2023 AFET YILI OLDU’

2023 yılında 30 milyon ziyaretçiyi geçerek turizmde kendi rekorunu kıran Yunanistan’da yüzlerin gülmediğini söyleyen Yavuz, “2023, Yunanistan’da doğal afetlerin yılı oldu. Yıl içinde yangınlar ve su baskınları ile büyük zarara uğrayan Yunanistan buradan oluşan kayıpları ‘İklim Direnci Vergisi’ ile turizmden kapatmaya çalışıyor. 2024 yılından itibaren Yunanistan’da mevsimsel olarak uygulanacak olan yeni vergi ile iklim değişikliğindeki dengenin korunması ve turizmin neden olduğu yıpranmanın onarılması için kaynak yaratılması planlanıyor. Bunun karşılığında hali hazırda uygulanan ve daha düşük olan geceleme vergisi kaldırılıyor” dedi.

yunan 1

‘YUNANİSTAN’IN MİLYONLARCA EURO KAYBI VAR’

Yunan hükümetinin, turizmin insan kaynaklı iklim değişikliğine etkisinin olduğuna inandığını söyleyen Yavuz, “Bunun yanı sıra turistik bölgelerde meydana gelen orman yangınlarının verdiği hasarın büyüklüğünün bu kararda en önemli neden olduğu belirtildi. Yunan hükümeti turizmin sürekliğinin sağlanması için iklim dostu bir altyapının şart olduğunu ve bunun ancak turistik bölgelerden elde edilecek yeni gelirlerle mümkün olduğunu düşünüyor. Ek bütçe talep etmek zorunda kalan Maliye Bakanlığı’nın hesaplamasına göre yaz aylarında yaşanan yangınlar ve su baskınlarının devlete maliyeti en az 600 milyon Euro oldu. Maliye Bakan Yardımcısı Athanasios Petralias, ulusal kamu yatırımları için ek olarak 450 milyon Euro, normal bütçe için 150 milyon Euro’ya ihtiyaç olduğunu belirtti” ifadelerini kullandı.

t-5

YENİ UYGULAMADAN YUNAN TURİZMCİLER ŞİKÂYETÇİ

2024 yılında Yunanistan’da tatil yapmayı planlayanlara uygulanacak yeni ‘iklim’ vergisi ile birlikte günlük oda fiyatlarını açıklayan Yavuz, “1-2 yıldız otellerde 1,5 Euro, 3 yıldızlı otellerde 3 Euro, 4 yıldızlı otellerde 7 Euro, 5 yıldızlı otellerde 10 Euro ödeyecekler. Bu durumda beş yıldızlı bir otelde 7 gün kalan bir tatilci, ek olarak 70 Euro‘luk bir gideri de düşünmek zorunda.  İklim vergisi ile bugüne kadar uygulanan konaklama vergisinin üzerine 1 ile 6 Euro arasında artış getirilmiş oluyor. İklim vergisi, kış turizmini desteklemek için Kasım-Şubat döneminde daha düşük tutularak 0,5 Cent ile 4 Euro arasında belirlendi. Yunan otelciler yeni vergiden memnun olmadıklarını ve özellikle AirBnB gibi kısa süreli konaklama sunan alternatifler karşısında dezavantajlı olduklarını dile getirdiler” dedi. HABER/ÇİĞDEM KORKAN

Editör: Uğur Keskin