Özel Haber / Güven Güneş YILBAŞINDAN bu yana iğneden ipliğe kadar gelen zamlarla beraber çalışanların ücretleri de her geçen gün erimeye devam ediyor. Depremden önce ekmek fiyatlarının arttırılmasıyla ilgili taleplerinin olduklarını söyleyen Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Murat Ülger, 'Girdi maliyetlerinin artması nedeniyle böyle bir talebimiz olmuştu. Deprem felaketinin ardından vatandaşlarımıza destek olmak amacıyla bu talebimizi şimdilik geri çektik' dedi. MUTFAKTA ATEŞ VAR Ramazan'a sayılı günler kala milyonlarca vatandaşı, mutfağın ateşi sardı. Birçok ürüne gelen zam bu yıl Ramazan pidesini etkilemedi. Antalya'da ramazan pidesinin fiyatı, 250 gramı 7 lira 50 kuruş, 350 gramı ise 10 lira oldu. Böylelikle 4 kişilik çekirdek ailenin bir günlük Ramazan pide maliyeti ise 40 liraya çıkmış oldu. KAR MARJI UYGULAMIYORUZ Maliyetlerin giderleri karşılamadıklarını dile getiren Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Murat Ülger, 'Sene başında bu yana geçen 3.5 aylık zaman diliminde maliyetler her ay artmaya devam etti ve ediyor. Bunun karşılığındaysa ekmek satış fiyatlarımız sabit kalmaya devam etti. Artan maliyetler karşısında bir ara zam talebimiz olmuştu. Şu anda 210 gram olan ve satış fiyatı 5 lira olan ekmeğin 6 liraya çıkması yönünde bir talebimiz olmuştu. Ardından gelen depremle beraber vatandaşlarımızın yanında olmak amacıyla bu talebimizden vazgeçtik. Ramazan pidesinde de aynı şekilde bir artışa gitmedik. Yalnızca kullanılan susamın maliyetini yansıttık. Ayrıca ramazan pidelerini yapmak ustalık gerektiren ayrı bir işçilik gerektirdiği için fırınlar bu aya özel ekstra bir eleman almak zorunda kalıyor. Ayrıca ekmek ve pide arasında pişme derece farkları olması da ayrı bir gider oluşturuyor. Ekmek 300 derece de yapılırken pideler 450 derecede yapılıyor. Ekstra kullanılan malzeme, işçilik ve pişirim farklarının maliyetlerini alt alta koyduğumuzda üreticiye ciddi bir maliyet olarak geri dönüyor. Tüm bunlara rağmen oda olarak aldığımız karar neticesinde bu süreçte kar marjı koymadan yalnızca maliyetine üretim yapmaya devam edeceğiz' dedi. MALİYETLER İÇİN DESTEK ÇAĞRISI Antalyalı fırıncıların deprem bölgelerine yardımlarının devam ettiğini belirten Başkan Ülger, 'Depremin bölgesine öncelikle dayanaklı gıdaları ulaştırmaya devam ediyoruz. Aynı zamanda Antalya'ya gelen ve buradaki otel ve kurum misafirhanelerinde kalan depremzedelere de her gün ekmek, poğaça ve simit gibi ürünleri gönderiyoruz. Bu anlamda Antalya'da fırıncılarımız seferber olmuş durumdalar. Bu süreçte fırıncılarımız vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edecek. Hem halkımıza ucuz ve kaliteli ekmek yedirmek hem de depremden zarar gören vatandaşlarımıza yardımların devam etmesi açısından fırıncıların desteklenmesini gerekiyor. Girdi maliyetleri düşürülemiyorsa bile vergi ve KDV gibi farklı yollarla fırıncıların desteklenmesi ve ayakta tutulması gerekiyor' ifadelerin kullandı