Zekamız geri mi?

Geçtiğimiz günlerde Prof. Celal Şengör’ün bir açıklamasına denk geldim. Denk geldikçe 'Hoca yine ne söylemiş' diye merakla izleyenlerdenim. Çünkü her açıklaması insanda soğuk duş etkisi yaratıyor. Anlaşılamamanın psikolojisi, üslubunun sertliğine her açıklamada bir tık daha ekleniyor. Bu yüzden de her konuşması ‘bam bam bam’ ayrı bir olaya dönüşüyor.

Celal Hoca bu açıklamasında bu coğrafyanın insanlarının, dünya standartlarına göre daha düşük IQ‘sundan dolayı gerizekalı olduğunu söyledi. Yanında bir sürü şey daha var ama ben bu ‘gerizekalı’ kelimesine takıldım. Aksini ispatlamaya çalışmayacağım ama sorun sadece bu coğrafyaya özgü bir şey değil. İnsanlığın başından itibaren süregelen ve hala devam eden küresel bir sorun.

İnsanoğlu; beyin ve zeka olarak genetik değişimine uygun hızla evrilseydi şu anda asırlar önce yapılan şeylerin gizemini çözmek yerine galaksiler arasında seyahat ediyor olurduk.

Bir depremde ya da bir sel baskınında tarihi yapılara bir şey olmazken yeni yapıtların nasıl da çöküp gittiğini ya da çok eski yerleşim yerlerinde hala kullanılan sistemleri çözemiyoruz. Zamanın ilerisinde olan bizleriz ama nedense o geri kalmışlık hissinden kurtulamıyoruz.

Her seferinde demiyor muyuz;  adamlar o çağda bunları nasıl yaptı? Hatta açıklamalar yetersiz geldiğinde de hemen uzaylılara bağlamıyor muyuz? Hep bir sır, hep bir gizem... Kafamız basmıyor çünkü.

Tarih boyunca bir sürü bilim insanı bir sürü deha geldi geçti dünyadan ama maalesef eceliyle ölen çok az. Bu insanlar soylarını devam ettiremeden katledildiler. Hem de çok büyük suçlamalarla çok feci şekilde can verdiler. Şimdi o dehaların soyları devam etseydi, o gen transferi olsaydı dünya yine bizim dünya olur muydu?

Mesela aklıma gelen en güzel örnek İskenderiyeli Hypatia’nın hikayesidir. Kimse kusura bakmasın biraz cinsiyetçilik yapacağım; Sokrates’i değil de Hypatia’yı seçtim. Kendisi Antik Çağ’da yaşamış matematikçi, astronom ve filozoftur. Babası İskenderiye Kütüphanesi’nde çalışan birçok filozofa eğitim veren ünlü bir matematikçi ve astronom olan Theon’dur. Theon genlerini kızına aktarmış ve onu eğitmiştir. Doğru gen aktarımı, böyle böyle soy devam etseydi neler olurdu neler… Ama bir kadının ne işi olur bilimle felsefeyle bir adamla evlenip evinin kadını olmak varken. Kadının evlenmemesi bile dert olmuş insanlara. Bir de bilmiş bilmiş erkekler dünyasında takılınca çürümüşlüğün kurbanı oldu. Bir grup Hristiyan tarafından yakalanıp çok vahşice katledildi. Geçmişte dini otoriteler ibret olsun diye, insanları bir daha otoriteye kafa tutmasınlar diye insanları vahşice katlediyorlardı.

Tarih boyunca dinlere, dogmalara, tabulara, masallara inanmadıkları için birçok deha katledildi ve zeka seviyemiz zamanla düşe düşe bu duruma geldi.

Soyları devam etseydi bugün daha zeki olacaktık. Medeniyetler yok olmayacak belki de savaşlar olmayacaktı. Bilim, sanat, felsefe üreten değerli insanlarla birlikte bugün daha temiz bir dünyada yaşıyor olacaktık. En azından birileri kalkıp bize ‘gerizekalı’ diyemeyecekti ya da derdimizi anlatmakta zorlandıkça çileden çıktıkça alayına gerizekalı demeyecektik.

Sokağa çıkınca insanlara bir bakın ve gerizekalı demeden önce bir düşünün artık biliyorsunuz ki hepimiz geride kalan düşük zekalı insanların torunlarıyız…