Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Merkezi (AKMED) konferanslarına devam ediyor. ‘Magnesia Kazıları ve Zeus Tapınağı’ konulu konferans, 23 Şubat 2024 tarihinde saat 17.30'da başlayıp 19.00'da sona erecek. Etkinlik, AKMED Konferans Salonu'nda gerçekleştirilecek.
KONFERANSIN KONUSU
 Dr. Görkem Kökdemir katılım ile gerçekleşecek olan ‘Magnesia Kazıları ve Zeus Tapınağı’ başlıklı konferansın ana konusu, Menderes kıyısındaki Magnesia'da Carl Humann ve ekibi tarafından 1890-1892 yılları arasında gerçekleştirilen kazılar olacak. Humann'ın çalışmaları öncesinde Magnesia'daki Zeus kültü hakkında antik kaynaklardan ve kentin sikkelerinden başka somut bir veriye rastlanmamış olan ancak, Mayıs 1892'de Almanların Agora'da gerçekleştirdiği kazılar sonucunda Zeus Tapınağı'nın kalıntıları ortaya çıkarılması ele alınacak. 2021-2023 yıllarında yapılan yeni kazılar sonucunda Zeus Tapınağı'nın %75 orijinal mimari bloğuyla tekrar gün yüzüne çıkarılmasıyla birlikte konferansta, Magnesia'daki Zeus Sosipolis kültü ve tapınağına dair bilgiler, yeni kazı, araştırma ve yaklaşımlar konuşulacak. 
KAZI HAKKINDA
Magnesia'daki kazı çalışmaları, 2021 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yönetilmekte olup Ankara Üniversitesi Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Görkem Kökdemir liderliğinde sürdürülüyor. Magnesia Kazıları, 5+5 yıllık bir kazı çalışma programı (2021-2030) kapsamında yürütülmekte olup bu programın öncelikli hedefi, kentin Agora'sını tamamen açığa çıkarmak ve restorasyonunu gerçekleştirmek olarak açıklandı. Agora meydanının güney yarısı içerisinde konumlanan Zeus Tapınağı, döneminin en ünlü yapılarından biri olarak ön plana çıkıyor. Bu tapınak, Agora kazılarının ve Agora'da gerçekleştirilecek olan restorasyonun başlangıç noktasını oluştururken Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteklediği bu kazı çalışmaları, Magnesia'nın tarihî ve kültürel mirasını gün yüzüne çıkarmaya yönelik önemli bir adım olarak adlandırılıyor. 

Muhabir: AYSU DURSUN/ÖZEL HABER