ANTALYA Ekspres Gazetesi'nden Güven Güneş'in haberine göre, tarım alanlarında kullanılan fakat mesken alanlarda kullanılması yasak olan ilaçların kolay erişilebilir olması büyük bir tehlikeyi beraberinde getiriyor. Biyolog Yunus Yılmaz, halk sağlığı sistemine kayıtlı ve biyosidal ürün uygulama ruhsatına sahip olmayan kişi ve firma tarafından yapılan ilaçlamaların insan sağlığına ciddi zararlar verebileceğini belirtirken vatandaşların ve evcil hayvanlarının güvenliğini tehlikeye attığını da vurguladı.

foto (9)-1

UYARILARDA BULUNDU
Biyolog Yunus Yılmaz, evlerini haşerelere karşı ilaçlatmak isteyenlere uyarılarda bulundu. Antalya’da, evlerindeki haşerelerden kurtulmak isteyen vatandaşların, halk sağlığı sistemine kayıtlı ve biyosidal ürün uygulama lisansı olan ilaçlama şirketlerini tercih etmesini gerektiğini söyleyen Lara ilaçlama firması sahibi Biyolog Yunus Yılmaz, “İlaçlama çok ciddi ve sorumluluk isteyen, insan sağlığını direkt etkileyen bir konu olması nedeniyle meskenlerde kullanılan ilaçlarda son derece önem taşıyor. Evlerde haşerelerle mücadele etmek için Sağlık Bakanlığı ve diğer kurumların belirledikleri kriterler var. Bu kriterler içinde hangi ilacı nasıl ve ne kadar kullanacağınızdan tutunda hangi aralıklarda kullanılacağına dek belirlenmiştir. Havaların ısınması ve sıcaklık artışıyla beraber artan haşereler gibi bu işi dönemsel ve ek gelir için yapan kişiler ortaya çıkıyor. Buradaki en büyük sorun ise bu kişilerin kullandıkları ilaç hakkında pek bilgi sahibi olmayışı ve vatandaşları yanlış bilgilendirerek sağlıklarını ciddi anlamda tehlikeye atmaktadır” dedi.

01-112

NE VARSA ÖLDÜRÜYOR!
Tarım alanlarında kullanılan fakat mesken alanlarda kullanılması yasak olan ilaçların, bilinçsiz kişiler tarafından kullanıldığına dikkat çeken Yılmaz, “Tarım alanlarındaki haşere sorunu için üretilen ilaçların, meskenlerde kullanılan ilaçlardan daha uygun ve ulaşabilir olması, bu kişilerin iştahını kabartıyor. Bu zirai ilaçlar son derece etkili olması nedeniyle insan sağlığı açısından son derece tehlikelidir. Bunların en bilinenleri ise piyasa da ‘Kral’ olarak geçen zirai bir ilaçtır. Aynı zamanda ülkemizde de yasaklanan ama hala bir şekilde satılan ve kullanılan ‘DDT’ zirai ilacıdır. Bu ilaçlar, kullanıldığı bölgede ne varsa öldürmesiyle ünlüdür. Son derece zehirli ve tehlikeli bir ilaçtır. Bu ilaçların evlerde kullanılması durumunda ortalama 2 yıl boyunca bu zehirli ilaçların kalıntıları kalmaktadır. Yapacağınız temizlik bile bu kalıntıların yok etmenizi sağlamaz. Şu anda en düşük ortalama bir ilaçlama 400 ila 500 lira arasında değişiyor. Bu rakamın altındaki her fiyata şüpheli bakılmasında fayda var” şeklinde konuştu.

foto (2)-7

‘YASAL KAÇAKLAR’ EN BÜYÜK SORUN!
Güven Güneş'e konuşan Yunus Yılmaz, haşere sorununun çözümünde profesyonel yardım almanın önemine dikkat çekerek, “Uzman ekipler tarafından kullanılan doğru yöntemlerle haşere sorunlarının kalıcı olarak çözülmesi mümkündür. Fırsatçılar buna da bir çözüm bularak yasal kılıf altında bu işlerini yürütmektedir. Özellikle yasal ve sertifikalı bazı firmalar para karşılığında bu kişileri, çalışanları olarak göstererek yasal bir kılıf altına sokuyor. Resmiyette kişiler, firmalara bağlı ve yasal görünse de tamamen bağımsız ve kendi aldıkları ilaçları kullanarak haşere ilaçlaması yapmaktadırlar. Bu konu da özellikle resmi kurum ve kuruluşlara büyük görev düşmektedir. Denetimlerin sıkılaştırılarak bunun bir nebze de önüne geçmek mümkündür. Burada en büyük görev yine vatandaşa düşmektedir. Tercih ettikleri firmaların muhakkak sertifika, yetki belgesi ve gerekirse firmaların bağlı bulundukları kurumlarla iletişime geçerek sorgulama yapmaları önemlidir. Bu konuyu çok önemsiyorum çünkü insan sağlığını direkt olarak etkilemesi ve kalıcı zararlar vermesi açısından vatandaşların, bilinçli olmasında büyük fayda var” diye konuştu.

foto (13)

YANLIŞ İLAÇLAMA ÖLÜMÜ DE GETİRİYOR
Geçmiş ve yakın dönemlerde meskenlerde kullanılan zirai ilaçlar nedeniyle ölümlerin gerçekleştiğine dikkat çeken Yılmaz, “Yasak olmasına rağmen kullanılan zirai ilaç nedeniyle insanlar ve hayvanları öldü. Bu ölümlerin sebebiyse kullanımı yasak olan zirai ilaçlardı. Bu kişiler hiçbir belge ve reçete olmadan istedikleri zirai ilacı piyasadan çok rahat tedarik edebiliyorlar. Bu ilaçlar aynı zamanda insan ve hayvan vücuduna girdiği zaman uzun yıllar çıkmıyor. Bu nedenle meskenlerde kullanılan ilaçların güvenlik kontrollerinden geçmiş olmasına dikkat etmek gerekiyor. Vatandaşların sağlıklarını ve sevdiklerini riske atmamak adına, lisanslı ve deneyimli ilaçlama firmalarıyla çalışmaları kendileri için büyük önem taşıyor” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ