SONBAHAR aylarına girilmesiyle birlikte hava sıcaklıklarının değişmeye başlaması ve kapalı mekanlarda daha fazla vakit geçirilmesi bazı solunum yolu enfeksiyonlarına karşı hazır olmayı gerektiriyor. Bu dönemi hasta olmadan geçirmek için alınacak tedbirlerin başında da grip aşısını yaptırmak geliyor. 6 aydan büyük olan herkesin, her yıl grip aşısı olması gerektiğini belirtenKulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Çağrı Corayev, aşı uygulamasının en iyi zamanının kış öncesi yani Eylül ayından itibaren yaptırılması gerektiğini söyledi.
Aşıyı özellikle yüksek riskli olan gruplar içinde bulunan 6 ay ve 4 yaş arasındaki çocukların, 50 yaş ve üzeri kişilerin, hamilelerin, kronik hastalığı ve bağışıklık problemi olan kişilerin yaptırmasının önemine vurgu yapan Dr. Corayev, grip aşısının neden yapılması gerektiğine, yan etkilerine ve grip aşısının kendisinin gribe neden olduğu algısı üzerine merak edilenleri anlattı.SİZİ VE ÇEVRENİZİ KORUR
Grip aşısı yaptırmanın kişileri korumanın yanı sıra çevredeki diğer kişileri de hasta olmaktan koruduğunu belirten Dr. Çağrı Corayev, şöyle konuştu: “Grip aşısı olmak sizi hasta olmaktan korumanın yanı sıra çevrenizdekileri de korur. Aşı olduğunuz halde hasta olursanız da hastalığı hafif atlatırsınız yani aşı sizi hastalığın ağır ve ölümcül komplikasyonlarından uzak tutar. Bazı yıllarda aşı diğer yıllara nazaran daha etkili olur. Çünkü aşı, virüsün yapacağı genetik değiştirme hamlesi adeta bir satranç hamlesi gibi tahmin edilerek geliştirilir. Doğru tahmin edilememesi aşının etkisini düşürür.”NEZLEDE GRİP AŞISI ETKİSİZDİR
Grip aşısının gribe sebep olduğuna dair bazı şikayetlere de değinen Dr. Corayev, bu durumu şöyle açıkladı: “Bazıları grip aşısı olduktan sonra hastalandıklarını, bunun grip aşısı yüzünden olduğunu ve dolayısıyla aşının faydasının olmadığını düşünüyorlar. Bu bir yanılgıdır. Genellikle aşı olmadan önce grip veya başka virüsün neden olduğu hastalığın başlamış olması bu yanılgının sebebidir. Çünkü aşının daha az etkili olduğu yıllarda bile hastalığı hafiflettiği, ciddi ve ölümcül komplikasyonlara karşı koruduğu gözlemlenmiştir. Ancak ’nezle’' denilen grip virüsünden farklı mikroorganizmaların sebep olduğu grip benzeri hastalıkta grip aşısı etkili değildir.”
YAN ETKİ NADİR GÖRÜLÜR
Genellikle grip aşısının ciddi bir yan etkisinin bulunmadığını belirten Dr. Corayev, çok nadiren de olsa aşının uygulandığı yerde kızarıklık, hafif kabarıklık, ağrı, hafif ateş, hafif döküntü, baş veya vücut ağrısı, çok çok seyrekte olsa alerji gibi yan etkilere sebep olabildiğini sözlerine ekledi.(HABER MERKEZİ)