15 günde 6 otobüs alev alev yandı. Peş peşe yaşanan bu olaylar, otobüs yangınlarının neden ve nasıl çıktığı sorularını da beraberinde getirdi. Bayram haftasını, yollarda seyir halindeyken yanan otobüslerin haber ve canhıraş görüntüleriyle geçirdik. Facia, yolcuları uyur uykusunda yakaladı, görüntü yürekleri dağladı. Yangının nedeni de elektrik kablolarıymış, kahve makineleriymiş. Peki yangın alarmı; yangın alarmının olmayışı da hafif kusur kabul ediliyormuş. Yani hafif suç, ağır maliyet.

* * *

Peki şehirlerarası yolcu otobüslerinde yangın neden çıkıyor ve nasıl önlenecek?

Bayram tatili için memlekete gidenleri yolda yakaladı facia. Ama bu kez trafik canavarı değildi suçlu olan, yolcu otobüslerindeki elektrikli kahve makinelerindeydi suç. İtiraf, şehirlerarası yolcu otobüsü firmalarından geldi. Ne dediler 'otobüs yangınlarının sebebi bizleriz. Yolcu otobüslerine elektrik kabloları döşendi. Su ısıtıcıları, kahve makineleri vs. için. Sonuç maalesef bu'.

Yani, yolcu otobüslerinde yapılan ölümcül değişiklikler. O halde suçlu kahve makineleri. Kaldırın kardeşim, otobüslerinizi akıllı sistemle donatın. İnsan hayatı bu kadar mı ucuz!

* * *

Balıkesir-Edremit karayolunda seyreden yolcu otobüsünde çıkan yangında ikisi çocuk 5 kişi öldü 17 yolcu yaralandı. Yapılan açıklamada 'yangın kahve makinesinden çıktı' denildi. Ardından Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde yine bir yolcu otobüsü alev aldı. Yolcuların anında tahliye edilmesiyle bu kez bir felaket önlendi. İzmir-Çeşme otoyolunda bir tur otobüsü alev aldı. İçinde yolcu olmaması şans eseriydi. Ve bir yolcu otobüsü de Muğla karayolunda seyir halindeyken cayır cayır yandı. Yabancı turistleri taşıyan otobüsün motor kısmında başlayan yangında, yolcular anında boşaltıldı. Elbette an itibariyle yaşanan korku ve panik anlatıldığı kadar kolay değil.

* * *

Ardı ardına yaşanan olumsuzluklar, elbette otobüs yolculuğu yapacak insanları da tedirgin ediyor, 'ya otobüs alev alırsa' olmaz olur. Demek ki, otobüslere döşenen elektrik kabloları yeterince kontrol edilmiyor. Yaz aylarında sefer sayıları artıyor. Ve de yetkililer tarafından yapılan şehirlerarası otobüslerin denetimleri yetersiz. Sonra da otobüsler neden yanıyor; denetim yok, tedbir yeterli değil, artan sefer sayısı, düşük maliyet hesabı falan. Destur diyen suçlu değil, estağfurullah diyen suçlu.

* * *

Konu Ankara'nın da gündeminde. Bakanlık, şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan firma yetkilileri ile toplantı yapma kararı almış. Belki otobüslerin de akıllı sistemle donatılması istenecekmiş.