ÇİN'İN Wuhan kentinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs ekonomiyi de olumsuz yönde etkiliyor. Yetkililer vatandaşları gerekmedikçe dışarı çıkmama konusunda sık sık uyarınca bazı işyerleri de kendi tedbirini almak zorunda kaldı. Dünya genelinde Apple, Amazon, Google gibi birçok global şirket personeline 'Evde çalışın' çağrısı yaparken Türkiye'de de bu sisteme gidilmeye başlandı. Antalya'da birçok oda, bazı firmalar ve basın yayın kuruluşları evden çalışma kararı aldı.

ALINAN ÖNLEMLER

2019 yılı Aralık ayının son haftasında Çin'de ortaya çıkan ve dünyanın 115 ülkesine yayılan koronavirüste enfekte olan ve hayatını kaybeden kişi sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye'de de virüs vakası görülmesiyle ülke genelinde bazı önlemler alındı. Eğitime ara veren Türkiye önümüzdeki haftadan itibaren uzaktan eğitime geçecek. Bununla birlikte İçişleri Bakanlığı'nın genelgesine göre tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin faaliyetleri geçici bir süreliğine durduruldu. Ülke genelinde dezenfekte çalışmaları yapılırken yetkililer vatandaşı gerekmedikçe sokağa çıkmaması konusunda uyarıyor.

HOME OFİS'E GEÇİLDİ

Öte yandan binlerce kişinin ölümüne yol açan koronavirüs iş dünyasını da ciddi anlamda etkiliyor. Dünya genelinde Amazon, Google, Apple, Twitter, Microsoft, Facebook gibi birçok global firma çalışanlarına evde çalışmaları konusunda çağrıda bulundu. Tüm Türkiye'de ve Antalya'da da sokağa çıkma yasağı olmasa da insanlar tedbir amaçlı evden çalışma yoluna gittiler. Odalar, bazı firmalar ve basın yayın kuruluşları evden çalışma kararı aldı. Sivil toplum kuruluşları, belediyeler, kamu ve kamu kuruluşlarının bütün etkinlikleri iptal edildi. Birçok oda ve dernek ziyaretçi alma konusunda yasak ve kısıtlamalar getirdi. Toplu taşıma araçlarının kullanımı azaldı. Böylelikle insanlarla daha az temasa geçerek virüsün yayılmasını engellemek hedefleniyor.

HER ŞEY EVDEN YAPILIYOR

Antalya'da bazı mimar, mühendislik ofisleri, hukuk büroları, gazetelerin yazıişleri ekipleri, evden çalışma sistemine geçti. Hizmet sektöründe olmayan ve yüz yüze hizmet gerektirmeyen çoğu iş kolunda Antalyalı çalışanlar evlerine kapandı. Bunun yanında kamu kurum ve kuruluşlarının tamamı da müşterilerine gönderdikleri mesajlarla tüm işlemlerini online yapmaya davet etti. Bankalar dahi ATM'lerden günlük para çekme limitlerinin arttırıldığını, müşterilerin banka şubelerine gelmelerine gerek olmadığı yönünde mesajlar paylaştı. Antalya'da birçok gazete ile Antalya Gazeteciler Cemiyeti merkezi de evden çalışma sistemine geçti.
Özel/Dilan ERAY