İl Umumi ve Hıfzıssıhha Kurulu, koronavirüsle mücadele tedbirleri kapsamında iki yeni karar aldı. İl genelinde, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel ve kamu tüm bankalarda çalışan personel ile hizmet almak veya ziyaret amacıyla başvuran tüm vatandaşlar, Sağlık Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu HES uygulaması üzerinden HES kodu sorgulanarak binaya alınacak. Kurul 65 yaş ve üzeri vatandaşların, her gün 06.00-24.00 saatleri arasında sosyal mesafe kuralına riayet etmek ve maske takmak kaydıyla dışarı çıkabilecekleri yönündeki 14 Ağustos 2020 tarihli kararında da değişikliğe gitti. Yeni karara göre, 15 Eylül itibarıyla 65 yaş üstü vatandaşların sokağa çıkabilecekleri saatler, 10.00-17.00 arası olarak değiştirildi.

SAYGI DUYULMUYOR

Tüm Emekliler Sendikası Antalya Şube Başkanı Belkıs Özgen ise yaşlılara saygı duyulmadığını ve bu karara karşı olduklarını söyledi. Özen ayrıca kamu kurumlarına Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasından alınan kod ile girilmesinin yaşlılara zorluk çıkaracağını, her yaşlının elinde akıllı telefon olmadığı için mağduriyetler yaşanacağını ekledi.

'KARARA KARŞIYIZ'

Disk Emekli Sen olarak saat 10-17 arasında sokağa çıkma izni verilmesine ve kısıtlama koyulmasına karşı olduğunu aktaran Başkan Özgen, 'Bu bize güvenmemektir. Saat 17.00'dan sonra otobüslerden yararlanmamızı istemiyorlar sanırım. Bu yaşlılara yapılan bir hakarettir. Biz bu karara karşıyız. Genel merkezimiz de bu konu hakkında açıklama yaptı. Devletin aldığı kararı daha da daralttılar. Bu Valiliğin diğer insanların, kurumların fikrini almamasından ortaya çıkıyor' diyerek isyan etti.

GÜNDÜZ DIŞARI ÇIKMIYORLAR

Antalya'da koronavirüsün çok yaygın olduğunu iddia eden Özgen, kişilerin karantina şartlarını uygulayamadıklarını söyledi. Güneşin çok olduğu saatlerde yaşlıların dışarı çıkmayacağını bile bile saatlerin ona göre ayarlandığını söyleyen Özen, 'Bu dalga geçmektir. Kurallara uyan 65 yaş üstü olmasına rağmen bütün kısıtlamaları onlara getiriyorlar' dedi.

HES MAĞDUR EDECEK

HES uygulamasından kod almadan kamu yerlerine girilemeyecek olmanın bir başka sıkıntı olduğunu söyleyen Özgen, 'Her yaşlının, emeklinin elinde akıllı telefon yok. Bende akıllı telefon var ama ben HES'ten randevu alıp da bankadan maaşımı çekmeyi bilemem. Yanında çoluğu çocuğu olmayan, yalnız yaşayan insanlar için bu eziyet oldu. İlla birilerine muhtaç olacağız' diyerek yaşlıların yeni getirilen uygulamadan ötürü mağdur olacağını ekledi.
Özel/Dilan ERAY