EKSPRES'TE de dile getirdiğimiz Genel Sağlık Sigortası (GSS) borcu olan vatandaşın sağlık hizmetinden yararlanamamasının tepkilere neden olduğu konusunda Cumhurbaşkanlığı harekete geçerek yeni bir karar verdi. Alınan kararla borcu bulunan Bağ-Kur'lu ya da GSS'liler 31 Aralık tarihine kadar sağlık hizmetlerinden yararlanacak.

GSS kısıtlamasına tepki gösteren vatandaş ve Tabip Odası ise kararın oldukça doğru ve sevindirici olduğunu ancak vatandaşın yine de bu borç yükünden kurtulması gerektiğini söyledi. Antalya Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Nursel Şahin ise konuyla ilgili 'Bu hizmete ulaşamayanlar ve borçlu olanlara devlet tarafından el uzatılmalı. Bu sigorta sistemi sağlıkta eşitsizlik yaratıyor biz tamamen buna karşıyız. Devlet tarafından genel bütçeyle birlikte herkesin eşit derecede sağlık hizmetine ulaşabilmesi sağlanmalı' diye konuştu.

Antalya'da hem Esnaf Odası hem de Tabip Odası'nın büyük tepki gösterdiği konuya AESOB Başkanı Adlıhan Dere ise, esnafın sağlık hizmetinden mahrum bırakılmaması gerektiğine dikkat çekmişti.

'BİZE YAKIŞMIYOR'

Prof. Dr. Şahin ise, '5 milyon kişinin mağdur ver. Bu sayının içinde oldukça fazla olan gençler de var. Gençlere bu noktada asla kızamayız. İşsizliğin bu denli yüksek olduğu, üniversite, lise mezununun iş bulamadığı günümüzde bir de kişilerin sağlık hizmetinden yararlanamaması akıl almaz bir durum. Bunun yanında bir de çoğunlukla mağdur olan esnaf var. Siftah bile atamayan, batmaya yakın olan esnaflarımız. Bu insanlar bunca geçim sıkıntısıyla, işsizlikle boğuşurken bir de karşılarına çıkan bu duvar bizlere yakışmıyor' ifadelerini kullandı.

AESOB Başkanı Adlıhan Dere ise konuyla ilgili, esnaf ve sanatkarların sağlık hizmetlerinden yararlanmaya devam etmeleri gerektiğine dikkat çekerek şunları söylemişti; 'Prim borçlarını ödeyemeyen Genel Sağlık Sigortası ve Bağ-Kur'lu vatandaşlarımızın mağdur olmamaları amacıyla prim borcu olanların sağlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabilmesi için 31 Aralık 2019'a kadar verilen süre 1 yıl daha uzatılmalı. Güvencesi olmayan ve sağlık prim borcunu zamanında ödeyemeyenlerin sağlık hizmetlerinden faydalanabilmesi için verilen süre 2019 yılının sonuna kadar uzatılmıştı. Ancak GSS'li ve Bağ-Kur'lu vatandaşlarımızın Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile kamu üniversite hastanelerindeki sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanması için verilen süre yıl sonu itibarıyla sona erdi. Sağlık primini ödeyemeyen yaklaşık 5 milyon GSS'li ile Bağ-Kur'lu vatandaşlarımızın ve ailelerinin mağdur olmaması amacıyla verilen süre 1 yıl daha uzatılmalı. Ekonomik durumu iyi olmayan ve borçlarını ödeyebilmek amacıyla mücadele eden vatandaşlarımız ile esnaf ve sanatkarlarımız sağlık hizmetinden yoksun bırakılmamalı.'
Gonca ÖZTÜRK/ÖZEL