CANDOST Derneği Başkanı Arife Yanık, sokak hayvanlarının kotrolsüz ürediğini ve özellikle kedilerin kısırlaştırılması gerektiğini söyledi. Normalde mart ayında kızgınlık dönemine girip üreyen kedilerin artık yemek bulmak noktasında sıkıntı çekmedikleri için senede 3 kere kızgınlık dönemine girdiğini söyleyen Yanık, bunun kontrol altına alınmasını, bu noktada belediyelere iş düştüğünü aktardı. 'Hayvanlar kısırlaştırılmadığı sürece bu sorunlara hiçbir çözüm yok' diyen Başkan Yanık, çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

EKSİKLER VAR

Belediyelerinin hayvanlara yardım noktasında eksik kaldıklarını dile getiren Yanık, 'Besleme odakları noktasında eksikleri var. Besleme noktaları yok. Sadece Büyükşehir Belediyesi hayvan ambulansları var. Onlar yaralı hayvanları alıp götürüyor ve tedavi ettiriyorlar. Belediyelerin hayvanlarla ilgilenmeleri görevleri. Ama ne besleme odağı ne de hayvanseverlere mama yardımı yapmıyorlar. Mesela sokak hayvanını götürüyoruz tedavi için, sahipli hayvanı alamayız diyorlar ya da alınca hayvanı geri vermiyorlar. Neden geri alamayız diye sorduğumuz da da sahipli hayvanlar gelmesin diye böyle bir uygulama yapıyoruz diyorlar' açıklamasını yaptı.

'İÇGÜDÜLERİ KAYBOLUYOR'

Antalya'da hayvan dostlarının çok olduğunu kaydeden Yanık, 'Bazı iş yerleri de aramıza katıldı. Artık iş yerlerinin önünde mama ve su kabı görüyoruz. Sayı daha da artıyor. Ama bir sıkıntı var. İnsanlar hayvanları besledikçe, hayvanda üreme durumu da artıyor. Ben de hayvanların beslenmesini isterim ancak düzenli beslenmediği takdirde hayvan avlanma özelliğini kaybetmeyeceği ve yemeği de zor bulduğu için üreme moduna girmeyecektir. Eskiden kediler Mart ayında kızana girerdi. Şimdi yılda 3 kere doğuruyorlar. Hayvanın yemek bulma konusunda bir endişesi olmadığı için üreme pozisyonuna giriyor. Hayvan severlerimiz sürekli aynı yerde aynı saatte bu hayvanlarımızı besleyerek, hayvanların avlanma içgüdüsünü yok ettiler. Keşke alınan mama paralarının bir kısmına belediyelerle iş birliği yaparak kısırlaştırma yapsalar' dedi.

İŞBİRLİĞİ VURGUSU

Kontrolsüz beslenmeden kaynaklı üreme sıkıntısı olduğunu dile getiren Yanık, 'Burada da belediyenin rolü çok etkili. Belediye bu hayvanları kısırlaştırmalı. Bu onların görevi. Bu konuda iş birliği içerisinde çalışılmalı. Ama yine de görüyoruz ki belediyelerden beklenen destek sağlanmıyor. Ben yerel hayvan koruma görevlisiyim Antalya'da da 85 yerel hayvan koruma görevlisi var. Hayvanlar kısırlaştırılmadığı sürece bu sorunlara hiçbir çözüm yok. Mamaların fiyatı aldı başını gidiyor. İnsanlar ancak mama alabiliyor. Kısırlaştıracak güçleri yok' şeklinde konuştu.
Özel /Dilan ERAY