Yeni eğitim-öğretim yılı tüm eğitim çalışanlarına, öğrencilere, velilere ve millete hayırlı olmasını diliyoruz.

Yeni dönemde eğitimin bir an önce sorunlardan arındırılması, umut dolu gelişmelere ve vaatleri yerine getirecek somut adımların atılmasını bekliyoruz. Ayrıca hukuki dayanaktan yoksun, hatalı ve yanlış olan eğitim çalışanlarına PCR testi zorunluluğu kararı yeniden ele alınmalı; eğitim kamu hizmetinin yürütülmesini zora koşacak, eğitim çalışanlarının moral, motivasyon ve çalışma azmine zarar verecek, kurum içi çalışma barışını bozacak bu hatadan bir an evvel dönülmelidir.

Bunun yanı sıra sendika olarak yıllardır üzerinde durduğumuz Meslek Kanunu ile ilgili öğretmenlerin güvence altına alınmasını sağlayacak kanunun bir an evvel çıkarılmasını bekliyoruz.

Salgın döneminde her şeye rağmen eğitim-öğretimi devam ettirmek için fedakarlık yapan, inisiyatif kullanan eğitim çalışanlarının beklentileri karşılanmalı, 2023 Vizyon Belgesi'nde yer alan taahhütler yerine getirilmeli, projeler hayata geçirilmelidir. Öğretmenliğin profesyonel bir meslek olarak değerlendirilmesi ve mesleki standartlara kavuşması isteniyorsa, öğretmene destek niteliğinde, mesleki gelişimini ve özerkliğini sağlayacak bir meslek kanunu ivedilikle çıkarılmalıdır. Sözleşmeli istihdam son bulmalı, sözleşmeli öğretmenler kadroya geçirilmelidir.

Beklentilerinin karşılanacağı adımların atılmasını bekliyoruz.

Kariyer basamakları uygulamasının yürürlükte olduğu zaman diliminde yapılan bilimsel çalışmalar, öğretmenlik kariyer basamakları uygulamasının öğretmenleri sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere teşvik etmenin yanı sıra kendilerini geliştirmelerine ve kariyer basamaklarında ilerlemek için lisansüstü eğitim yapmaya teşvik ettiğini, bu sonuçlar doğrultusunda eğitimde kalitenin artırılmasında önemli bir faktör olduğunu, öğretmenlerin kendini yenilemesi, alanındaki gelişmeleri takip etmesi bakımından olumlu sonuçlar doğurduğunu ortaya koymaktadır. Kariyer basamakları sistemine yeniden işlerlik kazandırılmalıdır. Bu çerçevede paydaşların görüşleri ve talepleri doğrultusunda herkesin yararlanmasına açık, özgün, sadece sınav odaklı olmayan, süreç ve bireysel çaba odaklı, maddi ve manevi açıdan tatminkar bir kariyer sistemi ivedilikle hayata geçirilmelidir.

Eğitim Bir Sen Antalya Şube Başkanı Eyüp Bülent Miran